Hvad laver hunde, når de er i bur?

Projektets formål er at undersøge hundes adfærd når de er i bur derhjemme ved hjælp af videooptagelser fra hundeejere. Det er en del af et større, overordnet studie af bure og bliver gennemført som et specialeprojekt. Mange hundeejere bruger bure i det daglige, men der er meget begrænset forskning på området, hvilket gør det vigtigt at undersøge, hvilke former for adfærd hunde udviser, når de befinder sig i deres bur. Uden tilstrækkelig videnskabelig viden er det svært at udvikle korrekt rådgivning, der sikrer et dyrevenligt og etisk brug af bure samt effektive træningsmetoder. 

Hund i bur
📷  5383945 | Dog Cage © Robert Byron | Dreamstime.com

 

Bure anvendes af hundeejere til forskellige formål, herunder træning, transport og som et trygt opholdssted for hunden. I lande som Tyskland og Sverige er brugen af bure til hunde reguleret af lovgivning, men det er ikke tilfældet i Danmark. Der er i dag flere hundeprofessionelle, der fremhæver buret som et værdifuldt hjælpemiddel i hverdagen og et nyttigt redskab til træning af hvalpe. De fremhæver, at buret kan være et sikkert opholdssted for hvalpen, som kan afholde hvalpen fra at udføre uønsket adfærd og dermed støtte hvalpens indlæring.  

Der er imidlertid også kritikerne, der påpeger, at brugen af bure kan have negative konsekvenser for hunde hvis de bliver brugt som en hurtig løsning på adfærdsproblemer, der burde have været håndteret gennem træning eller terapi, fx alene-hjemme problemer eller separationsangst.  

Tidligere forskning har påvist, at træning og håndtering spiller en stor rolle for, hvordan hunde reagerer på bure, men der mangler stadig grundige studier af hundes faktiske adfærd i bure under almindelige hverdagsforhold. Det skal dette projekt bl.a. bidrage til ved at analysere videomateriale indsendt fra hundeejere i hele landet.  Målet er at skabe viden, som kan hjælpe hundeejere med at træffe informerede valg om, hvordan bure kan anvendes på den mest hensigtsmæssige og dyrevenlige måde. Derudover vil deltagerne modtage personlige anbefalinger baseret på deres hunds adfærd, som kan hjælpe med at optimere hundens oplevelse i buret.  

Vil du deltage i projektet?

Hvis du har en eller flere hunde, og bruger bur regelmæssigt til din(e) hund(e), kan du bidrage ved at optage videomateriale. Du kan kontakte Sophia Heinrichas Sundgreen på nmd305@alumni.ku.dk  for at høre nærmere og eventuelt melde dig til projektet.

 

 

Formålet med projektet er at undersøge, hvordan hunde reagerer, når de placeres i deres bur og ejeren forlader hjemmet. Ved at analysere hundenes adfærdsmønstre ønsker vi at blive klogere på alle de former for adfærd, hundene udviser. Resultaterne fra projektet skal bidrage til en bedre forståelse af, hvordan bure påvirker hundes adfærd og velfærd. På længere sigt vil resultaterne kunne bruges til at udarbejde anbefalinger for den bedste praksis for brug af bure i private hjem. 

 

 

Projektet er baseret på videooptagelser af hunde i deres vante omgivelser. De hundeejere, der melder sig som deltagere, skal optage deres hund imens den er alene hjemme og placeret i et bur i cirka en time. Optagelserne kan laves med en mobiltelefon eller computer og uploades til et sikkert drev på Københavns Universitet. Herefter vil optagelserne blive analyseret og forskellige typer af adfærd registreret. Alle data vil blive behandlet i overensstemmelse med GDPR-retningslinjerne for at sikre deltagernes og hundenes privatliv og sikkerhed. 

Ved at sammenligne de observerede adfærdsmønstre ønsker vi at skabe en bredere forståelse af, hvordan hunde opholder sig i bur i hverdagen. Som deltager vil du få en personlig analyse af din hunds adfærd, hvilket kan hjælpe dig med at forstå og optimere hundens oplevelse i buret. 

 

 

Alle hundeejere, der bruger bur til deres hunde fra tid til anden – uanset formålet – kan deltage i projektet. Det er ikke nødvendigt at bruge bur hver dag. Der er ingen begrænsninger for hundenes alder, køn eller race, så alle hunde er velkomne. 

 

 

Specialestuderende Sophia Heinrichas Sundgreen

Lektor Helle Friis Proschowsky, KU (hovedvejleder) 

Lektor Irena Czycholl , KU (medvejleder)  

Hvis du har spørgsmål til projektet, så kontakt Sophia Heinrichas Sundgreen på nmd305@alumni.ku.dk