Kattens adfærd og velfærd

Vil du give din kat et godt katteliv uden adfærdsproblemer, men er i tvivl om, hvad du skal gøre? Specielt indekatte kan kede sig, hvilket går ud over deres daglige trivsel og kan udfordre dit forhold til din kat. På denne side finder du ekspert- og forskningsbaseret rådgivning om, hvordan du giver din kat et rigt katteliv uden alvorlige adfærdsproblemer.

Kat i vindueskarm
📷 Aske Elkær

Det gode katteliv

Formålet med denne side er at rådgive om, hvordan du kan give din indekat et godt katteliv, der tager hensyn til kattens grundlæggende natur og behov og forebygger, at katten udvikler adfærdsproblemer. Siden giver desuden råd om, hvad du kan gøre, hvis din kat har udviklet et adfærdsproblem. Du vil også finde spændende information om kattens oprindelse og udvikling fra vildkat til tamkat, der kan hjælpe til at forstå, hvem tamkatten er, og hvorfor den ’gør som den gør’.

Indekatte er i fokus, da videnskabelige studier viser, at disse oftere udvikler adfærdsproblemer end katte, som får lov at komme ud. Men hvis du ejer en udekat, vil du stadig finde meget spændende og relevant information på siden.

Adfærdsproblemer: Et adfærdsproblem betyder, at katten udviser adfærdsmønstre, som er svære at leve med for kattens ejer(e). For eksempel at katten kradser i sofaen, tisser uden for kattebakken eller angriber. Nogle af disse former for adfærd er helt naturlige for katten, mens andre kan være tegn på, at katten er syg eller stresset. Særligt for de sidste problemers vedkommende er det vigtigt, at du forebygger dem eller reagerer hurtigt, hvis de opstår.

Søg professionel hjælp: Rådene på disse sider er generelle retningslinjer, som måske ikke virker for netop din kat. Desuden er rådene om adfærdsproblemer ment som indledende ’førstehjælp’. Hvis rådene ikke virker inden for kort tid, bør du kontakte først din dyrlæge og dernæst en professionel adfærdskonsulent med speciale i katte.

Ayoe Hoff, Seniorforsker, KU, og Eksamineret Adfærdskonsulent med speciale i katte, indehaver af Ain't MisBehaving Adfærdsklinik

Iben Meyer, Adjunkt, KU

Laura Lundegaard, Dyrlægestuderende, KU 

Mathilde Møller-Petersen, Dyrlægestuderende, KU

Peter Sandøe, Professor, KU 

 

 

 

Kender du det? (plakat)

Plakat med kat der kradser på sofa

Støttemidler

Hjemmesiden er støttet af bevillinger fra: 

Skibsreder Per Henriksen, R. og Hustrus Fond og

Kitty og Viggo Freisleben Jensens Fond