Kattens og hundens status i dagens Danmark – belyst ud fra medicinforbruget inden for veterinær behandling af henholdsvis kat og hund
Katten synes generelt ikke at have den samme status i familien, som hunden har. Forskellige undersøgelser og anekdotisk evidens peger således på, at selv om katten nu er det mest talrige familiedyr i Danmark, så modtager katte langt fra veterinær behandling i samme grad som hunde.
Om dette er rigtigt, vil vi her undersøge gennem en sammenligning af det danske forbrug af forskellige veterinære lægemidler til henholdsvis kat og hund. Samtidigt vil vi undersøge om økonomiske konjunkturer påvirker behandling af hunde og behandling af katte i samme grad.

Projektet har to formål.
Formål 1: sammenligning af medicinsalg
At sammenligne medicinsalget inden for følgende to grupper af veterinære lægemidler til henholdsvis hund og kat:
- Vacciner
- Antiparasitære midler
Baggrunden for dette valg er, at de nævnte præparatgrupper gives for samme indikation hos hund og kat og kun for den indikation, indikationen optræder lige hyppigt hos begge species, udvalgte præparater er species specifikt (må ikke administreres til anden dyreart) og dosis er vægt uafhængig (en applikation per dyr). Og endelig skønnes det, at ViNordic’s salgstal er dækkende.
Følgende stofgrupper er ekskluderet fra denne del af studiet:
- Antibiotika
- Kardiovaskulære farmaka
- Antimykotiske midler
- Repro-hormoner
- Immunsuppressiva
- Antiinflammatoriske midler
- Corticosteroider
- NSAID
- Sedativa
- Analgetika
- Anæstetika
- Antiepileptika
- Vitaminer
- Diverse
Nogle af de nævnte stofgrupper vil kunne inkluderes, hvis projektgruppen finder det muligt og formålstjenligt – jf. de ovenstående kriterier.
Formål 2: sammenligning af produkter
For det andet er målet at sammenligne antallet af godkendte produkter til henholdsvis hund og kat. Der er flere produkter godkendt til hund end til kat. Ved at se på antallet af godkendte produkter til hver dyreart år for år vil vi få en indikation af eventuelle forskelle i udvikling.
Data stilles til rådighed af ViNordic – Veterinary Industry Nordic, hvis medlemmer står for cirka 95% af markedet for medicin til dyr i Danmark. De resterende 5% inkluderer andre aktører samt for en mindre andels vedkommende parallelimporteret medicin. Data omfatter salg ab virksomhed (såkaldt ’sell-in’ data), dvs. ikke forbrug (repræsenteret ved salg ud af apotek, såkaldt ’sell-out’ data). Der er således en tidsmæssig forskydning, idet de solgte produkter fra virksomheden først skal over grossist og apotek før præparatet bliver anvendt. Over tid er der fuld korrelation mellem de to datasæt.
Baseret på information om produkter til hund og kat på MedicinTilDyr.dk laves en liste over produkter, som kun markedsføres til enten hund eller kat, ikke begge dyrearter. Stofferne på denne liste opdeles i vacciner, antiparasitære midler, kardiovaskulære farmaka, antibiotika, antimykotiske midler, repro-hormoner, immunsuppressiva, antiinflammatoriske midler (corticosteroider, NSAID), sedativa, analgetika, anæstetika, antiepileptika, vitaminer og diverse.
Trin 1
Produktlister for hund og kat trækkes fra MedicinTilDyr.dk og kombineres, hvorefter produkter, som er markedsført til både hund og kat, ekskluderes. Udføres af: Søren
Trin 2
Hovedstofgrupper defineres jf. ovenstående inddeling, og produktlisterne opdeles i disse hovedgrupper. Udføres af: Søren. Kontrolleres og revideres af Lisbeth RJ og Tina.
Trin 3
Hovedstofgrupper til dataanalyse udvælges og prioriteres. Udføres af: alle.
Trin 4
Data for de valgte stofgrupper indhentes for perioden 2000-2019, opdelt på månedsplan. Antallet af doser af stoffet er studieenhed. Stofferne inden for stofgruppen kombineres i det omfang, det er muligt
Trin 4a
Lisbeth RJ, Tina og Søren beslutter hvilke stoffer, der med rimelighed kan kombineres, så doserne kan sammenlignes (der kan være præparater, der fandtes i år 2000, men som nu er taget af markedet).
Trin 4b
Søren får adgang til ViNordics data hos ViNordic på en computer tilhørende ViNordic. Søren og Lucie definerer og uddrager relevante data. Uddragne data overføres til USB-nøgle i anonymiseret form, så det ikke er muligt at hente information om produktnavn og producent, idet retningslinjer for deling af ViNordic data skal overholdes: Kun (at) videregive oplysninger til offentligheden, hvis oplysningerne vedrører den samlede omsætning af minimum 3 konkurrerende farmaceutiske specialiteter, og ingen af disse tegner sig for mere end 50% af omsætningen af farmaceutiske specialiteter i den pågældende classification group eller classification sub group. Anonymiseringen gælder i alle tilfælde, mens begrænsningerne i forhold til antallet og omsætning af farmaceutiske specialiteter ikke gælder for data ældre end tre år. Derfor skal Trin 4a gennemføres først, og det kan ikke ske som en iterativ proces.
Trin 5
Resultaterne beskrives på en poster, der præsenteres på kongres i Familiedyrscentret efterår 2020. Ansvarlige for at udarbejde første version af posteren: Søren, Lisbeth RJ, Tina og Peter. Alle i gruppen vil med behørigt hensyn til ICMJE kriterierne kunne være medforfattere. ViNordics bidrag af data anerkendes.
Trin 6
Efterfølgende udarbejdes publikationer på basis af arbejdet. Ideelt set bør der være en international publikation i et relevant fagtidsskrift, fulgt op af en artikel i DVT og en bredere formidling. ViNordics bidrag af data anerkendes.
Der er udarbejdet en samarbejdsaftale som sikrer:
1. At beskytte følsomme oplysninger fra ViNordic, dvs.
- Data udelukkende kan anvende som det fremgår af projektbeskrivelsen.
- De nævnte publikationer må udarbejdes ud fra ovennævnte projektbeskrivelse. Fremtidig anvendelse udenfor dette projekt af udleveret datamateriale under Trin 4b skal forelægges ViNordic til kommentar inden de udleverede data anvendes. Publikationer skal anerkende ViNordics bidrag og præsenteres ViNordic inden offentliggørelse.
- Data må ikke videregives til tredjemand.
2. At der er den nødvendige armslængde mellem de ansvarlige forskere fra KU og ViNordic.
Deltagere i projektet
Interne
Navn | Titel | Telefon | |
---|---|---|---|
Søg i Navn | Søg i Titel | Søg i Telefon | |
Lisbeth Rem Jessen | Lektor | +4535330952 | |
Peter Sandøe | Sektionsleder | +4535333059 | |
Søren Saxmose Nielsen | Professor | +4535333096 | |
Tina Møller Sørensen | Lektor | +4523649496 |
Finansiering
ViNordic leverer data og assistance fra de relevante medarbejdere. Alle øvrige udgifter afholdes af Københavns Universitet via deltagernes forskningstid og midler fra Center for Forskning i Familiedyrs Velfærd.
Projekt: Kattens og hundens status i dagens Danmark – belyst ud fra medicinforbruget inden for veterinær behandling af henholdsvis kat og hund
Periode: 1. August 2020 - 31. juli 2022