Prioritering af bæredygtighedsdimensioner med henblik på Positionering af dansk grisekød (PP-PIG)

Formålet med projektet er at forstå, hvordan forbrugerne på fire markeder for dansk grisekød vægter forskellige dimensioner af bæredygtighed, og hvordan erhvervet omkostningseffektivt kan optimere indsatsen for bæredygtighed.

Gris der bider i kunstig grisehale
📷 Fødevarestyrelsen

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

Formålet er at forstå, hvordan forbrugerne på fire markeder for dansk grisekød vægter forskellige dimensioner af bæredygtighed, og hvordan erhvervet omkostningseffektivt kan optimere indsatsen for bæredygtighed. Dette opnås gennem en vidensyntese om bæredygtighedsdimensioner og potentielt modstridende effekter, som følges op af projektets samfundsvidenskabelige forskning i holdninger, betalingsviljer og omkostninger.

Ud over Københavns Universitet og Aarhus Universitet, deltager Danish Crown og SEGES i projektet, der begge har tætte relationer til landbrugserhvervet. Fra Danish Crown vil de ansvarlige for producentkontakter, eksport og kommunikation være involveret i projektet og dermed bidrage med deres ekspertise og netværk. Da erhverv og rådgivningsinstitutionerne er inddraget direkte i projektet, og da der afholdes både et åbnings- og afslutningsseminar med bred deltagelse fra interessenter, er der ikke påtænkt en følgegruppe til projektet.

 

For at sikre afsætning af dansk produceret grisekød er det nødvendigt, at produktionen til stadighed udvikler sig i overensstemmelse med samfundets forventninger, forbrugernes kvalitetsopfattelse og producenternes teknologiske, praktiske og økonomiske muligheder for at tilrettelægge deres produktion herefter.

I vores del af verden er der i stigende grad vægt på, at kødproduktionen er bæredygtig, hvilket blandt andet indebærer at den ikke skader klimaet og miljøet, har et begrænset antibiotikaforbrug, at kødet på anden måde er sikkert, samt ikke mindst at der gøres noget for at sikre en god dyrevelfærd. Se eksempelvis analyser fra CSR (2015), Grunert et al. (2018), Landbrug og Fødevarer (2017 og 2018) og Jensen (2019).

Foreløbige resultater fra en tværnational undersøgelse i projektet ”Værdiskabelse i dansk griseproduktion gennem øget fokus på dyrevelfærd” viser, at forbrugere i Danmark, Tyskland og Sverige generelt tillægger dyrevelfærd, begrænset brug af antibiotika, høj fødevaresikkerhed og lav miljøpåvirkning betydning, når de køber grisekød - med lidt forskellige prioriteringer i de tre lande. Samtidig spiller prisen en afgørende rolle for en stor del af forbrugerne.

En af de store udfordringer for dansk griseproduktion er derfor at imødekomme efterspørgslen blandt danske og internationale forbrugere, hvor der på én og samme tid er ønske om en bæredygtig fødevareproduktion og konkurrencedygtige priser. Derfor skal behov og ønsker balanceres i forhold til, hvad der i produktionen er teknisk og økonomisk muligt.

En anden udfordring er, at selvom der er enighed om, at bæredygtighed er målet, så er der ikke klarhed om prioriteringen af de enkelte dimensioner af bæredygtighed. Hvordan skal CO2 reduktion fx vægtes i forhold til reduceret antibiotikaforbrug eller forbedret dyrevelfærd? Og hvad gør man, når opfyldelsen af det ene bæredygtighedsmål kommer i strid med det andet? Her bliver det afgørende at forstå prioriteringer hos forbrugere og andre stakeholdere.

Det nye i projektet er den samfundsvidenskabelige tilgang, hvor forbrugernes prioriteringer af bæredygtig- hedsdimensioner på fire vigtige markeder (Storbritannien, Tyskland, Kina og Danmark) tænkes sammen med producenternes muligheder og interesser for at udvikle deres produktion.

Projektet føder direkte ind i Svineafgiftsfondens fire strategiske målsætninger for vækst og udvikling i form af styrket afsætning af grisekød, en mere produktiv værdikæde, samt fokus på dyrevelfærd og andre dimensioner af bæredygtighed.


Referencer

CSR (2015). Bæredygtighed hitter blandt kinesiske forbrugere. Pressemeddelelse fra CSR – Forum for bæredygtig forretning.

Grunert et al. (2018). Consumer interest in environmental impact, safety, health and animal welfare aspects of modern pig production: Results of a cross-national choice experiment. Meat Science 137: 123–129.

Jensen et al. (2019). Indirekte nyttevirkninger af svineproduktion. IFRO Dokumentation 2019/2

Landbrug og Fødevarer (2017). Forbrugerne går op i bæredygtighed. Markedsanalyse.

Landbrug og Fødevarer (2018). Millenials - fremtidens forbrugere. Landbrug og Fødevarer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deltagere i projektet

Interne

Navn Titel Telefon E-mail
Jakob Vesterlund Olsen Seniorrådgiver +4535333588 E-mail
Sigrid Denver Lektor +4535336876 E-mail
Thomas Bøker Lund Lektor +4535336861 E-mail
Tove Christensen Lektor +4535331069 E-mail

Formalia

Projekt: Prioritering af bæredygtighedsdimensioner med henblik på Positionering af dansk grisekød (PP-PIG) 
Periode:  1. februar 2020 - 31 december 2021

Prioritering af bæredygtighedsdimensioner med henblik på Positionering af dansk grisekød (PP-PIG) er finansieret af Svineafgiftsfonden

Kontakt

Peter Sandøe er professor i bioetik ved Københavns Universitet.

pes@sund.ku.dk

+45 35 33 30 59

Eksterne

Navn Titel Telefon E-mail
Finn Udesen Chefkonsulent, SEGES +45 208-62869 E-mail
Heidi Mai-Lis Andersen Akademisk medarbejder, Aarhus Universitet +45 871-54781 E-mail
Nicolaj Nørgaard Vice President, Danish Crown LinkedIn
Sisse Villumsen Schlægelberger Specialkonsulent, SEGES +45 613-48648 E-mail
Søren Tinggaard Vice President, Danish Crown LinkedIn
Troels Kristensen Seniorforsker, Aarhus Universitet +45 871-58014 E-mail