Forekomst af kejsersnit hos racehunde i DK og årsager hertil

Som led i et veterinært specialeprojekt, der gennemføres i samarbejde med Dansk Kennel Klub, undersøges brugen af kejsersnit hos racehunde i DK.
Nyfødt fransk bulldog der sover på gulvet
📷 69606777 © Kanathip Hempolchom | Dreamstime.com

Frekvens af kejsersnit er steget støt de sidste 15 år

Mange tæver klarer fødslen helt selv, uden nogen former for fødselskomplikationer. Dog fremgår det af litteraturen, at dyrlæger i forskellige lande oplever kejsersnit som et velkendt fænomen i klinikken.

Data fra Dansk Kennel Klub viser at ca. 15% af fødsler hos danske racehunde foregår ved kejsersnit. Grundene til kejsersnit kan være mange og kan bl.a. hænge sammen med arvelige faktorer. Tidligere studier viser, at de hyppigste årsager til kejsersnit er manglende veer hos tæven, tævens vægt, hendes alder, og om hun har været udsat for kejsersnit tidligere. Desuden kan der være årsager relateret til fostret, herunder misdannelser, for store fostre eller forkert placering i fødselskanalen.
 
Formålet med dette projekt er at undersøge udviklingen i danske racehunde gennem de seneste 15 år. Dette vil blive gjort ved en overordnet gennemgang af alle racer, hvor parametre som fx hundens størrelse, popularitet og racetypiske træk undersøges, for at se om disse kan have en indflydelse. Specielt de brachycephale racer undersøges, da det er dokumenteret at de har en høj frekvens af kejsersnit.

 

Projektet baseres primært på data fra Dansk Kennel Klub (DKK) fra perioden 2008-2022 og spørgeskemaer,som udsendes til DKK’s opdrættere. Dette spørgeskema vil blive udarbejdet baseret på interviews med dyrlæger og opdrættere.

Tilmelding til interviews foregår via: projektkejsersnit@outlook.dk

 

 

Emma Fyrstelin Kristiansen – Veterinærstuderende

Sofie Thorsgaard Pedersen – Veterinærstuderende

Jan Bojsen-Møller Secher – Dyrlæge og Lektor (hovedvejleder)

Peter Sandøe – Professor

Helle Friis Proschowsky - Dyrlæge