Forebyggelse af brachycephalt syndrom hos danske fladsnudede hunde baseret på BOAS graduering af potentielle avlsdyr

Formålet med projektet er at bidrage til en ændring af avlen af engelsk bulldog, fransk bulldog og mops, således at fremtidige hunde i mindre omfang vil lide af BOAS (Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome). Projektet er støttet af Videncenter for Dyrevelfærd.  
Hvid fransk bulldog der kigger op i kameraet
📷 12177061© Boomfeed | Dreamstime.com

Introduktion

”En kort snude og et fladt ansigt” er et særligt kendetegn for flere såkaldte brachycephale hunderacer som fx fransk bulldog og mops. Racerne – og deres kendetegn – har eksisteret i mere end 100 år, hvor snuderne gradvist er blevet kortere og kortere. Til gengæld er det bløde væv i næsen og svælget ikke reduceret tilsvarende, og denne sammenpresning af vævet medfører en delvis blokering af luftvejene. Dette viser sig ved, at en del af hundene kommer til at lide af besværet vejrtrækning, snorken, hoste, motionsintolerance og i svære tilfælde kollaps pga. iltmangel. Tilstanden kaldes brachycephalt syndrom eller BOAS (Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome). 

Flere af disse racer meget populære. I Danmark var fransk bulldog i henhold til oplysninger fra Dansk Hunderegister fx den 4. mest populære hunderace i både 2020 og 2021. Det flade, runde ansigt appellerer til mange mennesker, og derudover har hundene et godt temperament, hvilket gør dem til eftertragtede familiehunde. Trods den stigende opmærksomhed på problemerne med BOAS hos de brachycephale racer, har der indtil videre ikke været nogen effektive, avlsmæssige initiativer i retning af at sikre afkom, som har lettere ved at trække vejret. Dette har været medvirkende til, at der i flere lande er blevet sat ind med lovgivning. Fx er der i Nederlandene nu indført et forbud mod at eje dyr med ”skadelige ydre træk” som fx brachycephali. Den nyligt etablerede BOAS-graduering har netop til formål at sikre, at avlen af brachycephale hunderacer bevæger sig i en sundere retning.  

Hvis du vil have din hund BOAS-gradueret, kan du læse mere her:
BOAS-graduering

BOAS-graduering (plakat)

Plakat med tre kortsnudede hunde

Kontakt

Har du spørgsmål, kan du skrive til RFG@sund.ku.dk 

 

Forskere på Cambridge universitet har udviklet en undersøgelsesmetode, der anvendes til at bedømme graden af BOAS hos tre hunderacer: engelsk bulldog, fransk bulldog og mops. Undersøgelsen foretages af dyrlæger, der er uddannet i denne gradueringsmetode. I Danmark er der for nuværende 12 gradueringsuddannede dyrlæger. Ved undersøgelsen motioneres hunden (3 minutters let løb), og både før og efter lyttes til hundens vejrtrækningslyde.

På baggrund heraf gradueres hunden: 

  • Grad 0: Klinisk upåvirket, ingen symptomer fra luftvejene. 
  • Grad 1: Klinisk upåvirket, milde BOAS-symptomer fra luftvejene, der ikke påvirker aktiviteten. 
  • Grad 2: Klinisk påvirket, hunden har moderate symptomer fra luftvejene, som bør undersøges nærmere. Hunden kan have brug for behandling i form af fx vægttab eller operation. 
  • Grad 3: Klinisk påvirket, hunden har alvorlige symptomer på BOAS fra luftvejene og bør undersøges grundigt med henblik på behandling. 

Gradueringen kan bruges til at udvælge avlsdyr. Kun hunde med grad 0 og I bør bruges i avl. Dog kan hunde med grad 2 også bruges, men avlspartneren bør da have en BOAS-grad på 0 eller 1. Med dette avlsprogram antages det, at forekomsten af BOAS vil falde over tid. 

Den Danske Kennelklub har indført dette avlsprogram hos alle tre racer fra august 2023 og resultaterne for disse hunde registreres i kennelklubbens database ”Hundeweb”. 

Ikke-stambogsførte hunde kan også gradueres. Der er på KU etableret en database, hvor resultaterne kan registreres og følges for disse hunde, som i øvrigt udgør størstedelen af de danske hunde af disse 3 racer. De 12 gradueringsuddannede dyrlæger har adgang til at registrere både stambogsførte og ikke-stambogsførte hunde.  

 

 

Formålet med projektet er at bidrage til en ændring af avlen af de tre omtalte racer, således at fremtidige hunde i mindre omfang vil lide af BOAS.  Desuden er formålet at undersøge, hvordan stambogsførte og ikke-stambogsførte hunde fordeler sig på de fire BOAS-grader. På længere sigt skal effekten af avlsprogrammet undersøges i samarbejde med udenlandske forskere.  

 

Professor Merete Fredholm, KU (projektleder) 

Dyrlæge, Ph.d. Helle Friis Proschowsky

Lektor Jakob Willesen, KU 

Seniordyrlæge Ragnhild Skogstrøm Gundersen, KU 

Lektor Camilla Sichlau Bruun, KU 

Professor Peter Sandøe, KU