Neutralisation af din kanin er en god idé
Der findes argumenter både for og imod at neutralisere familiedyr. Når det kommer til familiekaniner, opvejer fordelene dog klart ulemperne for både ejer og kanin. Neutralisering mindsker territorial adfærd, fjerner den høje risiko for kræft i livmoderen hos hunkaniner og forhindrer avlen af flere forsømte kaniner, der ender på dyreinternaterne. Du kan på denne side læse mere om hvorfor neutralisation af familiekaniner generelt anbefales.
Ved neutralisering fjernes testikler hos hankaniner og æggestokke hos hunkaniner
Ved neutralisering af hankaniner fjernes begge testikler, mens hunkaniner får fjernet enten æggestokke eller både æggestokke og livmoder. Ved neutralisering fjernes dermed noget væv, men også de kønshormoner, som produceres i hhv. testikler og æggestokke.
Hankaniner neutraliseres ofte, når de er omkring tre måneder gamle, mens hunkaniner ofte neutraliseres, når de er fire til seks måneder gamle.
På denne side kan du læse mere om en række udfordringer, som neutralisation kan afhjælpe, og hvilke ulemper, der kan være ved neutralisation.
To kaniner bliver hurtigt til flere
En hunkanin i naturen får ofte tre til fire kuld unger om året med typisk fem til syv unger i hvert kuld, men antallet kan variere meget. Selv om kaninunger er enormt søde, bør man tænke sig rigtigt godt om, inden man begynder at avle.
Kaninavl er et stort ansvar
Følgende spørgsmål er vigtige at overveje, før du beslutter dig for at avle på dine kaniner: Har forældredyrene nogle synlige eller skjulte helbredsproblemer, som de risikerer at videregive til deres unger? Hvordan skal kaninerne passes, når de har unger? Hvad gør jeg, hvis der er komplikationer under drægtigheden eller fødslen, og har jeg økonomi til at hjælpe kaninen, hvis den får behov for hjælp? Hvad skal der ske med ungerne, og har jeg fundet gode hjem til dem alle sammen?
Internaterne bugner i perioder med efterladte kaniner
Der er desværre et stort antal kaniner i Danmark, som er uønskede og derfor søger nyt hjem. Dette gør, at dyreinternaterne bugner med kaniner, der søger nye, gode hjem. Der kan derfor være grund til kraftigt at overveje, om der er behov for at sætte flere kaniner i verden.
Neutraliserede kaniner markerer mindre med urin og afføring og udviser i mindre grad territorial adfærd
Kaniners territoriale adfærd er bl.a. drevet af deres kønshormoner. Når familiekaniner skal leve sammen med andre kaniner, som ofte er på mindre arealer end de har tilgængelige i naturen, bør de derfor være neutraliserede. Dermed mindskes den territoriale adfærd, og det bliver lettere at sikre en sammenføring, så kaninerne kan få dækket deres sociale behov. Kaniner, der er neutraliserede, udviser desuden ofte markeringsadfærd i mindre grad og er lettere at gøre renlige.
Ikke-neutraliserede hunkaniner har høj risiko for livmoderkræft
Op mod 40 % af ikke-neutraliserede hunkaniner over seks år udvikler kræft i livmoderen. Der kan ses blødning fra kønsåbningen, men ofte viser kaninen ingen symptomer, før kræften har spredt sig til lungerne, og kaninen kæmper for at få vejret. På dette tidspunkt er det for sent at helbrede kaninen, og aflivning er nødvendigt. Det vides endnu ikke, om det er tilstrækkeligt at fjerne æggestokkene, eller om både æggestokke og livmoder skal fjernes for at undgå denne risiko. Derfor anbefales det at fjerne både æggestokke og livmoder. Testikelkræft er sjælden, ofte godartet og forekommer hos omkring 1 % af ikke neutraliserede hankaniner. For hankaniner er det derfor primært vigtigt at neutralisere for at lette sammenføring med andre kaniner, og sikre social kontakt.
Ulemper ved neutralisation: neutralisation øger risikoen for overvægt
Neutralisering foregår i fuld narkose. Selvom der altid er en risiko forbundet med narkose og med det operative indgreb, herunder død, blødning og infektion, er denne minimal, når man vælger en dyrlæge med stor erfaring med operation af kaniner. Videnskabelige undersøgelser tyder på, at neutraliserede kaniner har en øget risiko for overvægt. Som ejer bør man derfor være ekstra opmærksom på kaninens vægt og lave forebyggende tiltag for at undgå overvægt.
Læs mere
Adji, A. V., Pedersen, A. Ø., Agyekum, A. K. (2022). Obesity in pet rabbits (Oryctolagus cuniculus): A narrative review. Journal of Exotic Pet Medicine, 41, 30-37. https://doi.org/10.1053/j.jepm.2022.02.003
Bertram, C.A., Bertram, B., Bartel, A., Ewringmann, A., Fragoso-Garcia, M. A., Erickson, N. A., Müller, K., Klopfleisch, R. (2021). Neoplasia and tumor-like lesions on pet rabbits (Oryctolagus cuniculus): A retrospective analysis of cases between 1995 and 2019. Veterinary Pathology, 58, 901-911. https://doi.org/10.1177/0300985820973
Bertram, C. A., Müller, K., Klopfleisch, R. (2018). Genital tract pathology in female pet rabbits (Oryctolagus cuniculus): A retrospective study of 854 necropsy examinations and 152 biopsy samples. Journal of Comparative Pathology, 164, 17-26. https://doi.org/10.1016/j.jcpa.2018.08.003