Forstå din kanins adfærd

Kaniner med adfærdsproblemer udviser en adfærd, som kaninejeren ikke bryder sig om. Nogle typer adfærd må man som ejer leve med, da de er normale for kaniner, mens neutralisering og aktivering kan mindske andre typer adfærd såsom markering af territoriet med afføring og urin samt nogle typer gnaveadfærd. Sørg for at sikre hjemmet mod at blive ødelagt af dine kaniner, men også for at hindre, at dine kaniner kommer til skade med fx elektriske ledninger. På denne side kan du læse mere om, hvordan du kan minimere adfærdsproblemer ved at imødekomme kaninens adfærdsmæssige behov.

Kan der har gnavet hul i sofa og ligger på gulvet
Mange kaninejere døjer med adfærdsproblemer hos deres kaniner, såsom destruktiv eller territoriel adfærd. Adfærdsproblemer er dog ofte normal kaninadfærd. Unormal adfærd er derimod et tegn på mistrivsel hos kaninen. Begge typer adfærd kan reduceres eller afhjælpes vha. hensigtsmæssig pasning og håndtering 📷 Henriette Johansen

Afgør, om du kan leve med kaniners naturlige adfærd, inden du får kanin

Et adfærdsproblem kan være udtryk for helt normal kaninadfærd, og en kanin kan derfor godt have et adfærdsproblem uden at opleve dårlig velfærd. Løsningen på et adfærdsproblem kan således i nogle tilfælde lige så godt bestå i at justere ejerens forventninger som i at ændre kaninens adfærd. Adfærdsproblemer, som bunder i kaniners naturlige adfærdsrepertoire, må derfor forventes, når kaniner er en del af familien. Det er derfor vigtigt at afgøre, om man er klar til at få kaniner i hjemmet med den adfærd, de nu har, inden man anskaffer sig kaniner.

Nogle typer adfærd kan skyldes mistrivsel eller sundhedsproblemer – såsom smerter

Nogle typer problemadfærd kan dog også være tegn på reduceret velfærd hos kaninen. En sådan adfærd kan bl.a. opstå som konsekvens af smerte- og sundhedsproblemer, et uhensigtsmæssigt miljø eller dårlig trivsel. Her vil der ofte være tale om unormal kaninadfærd.

Hvad kan jeg gøre ved min kanins adfærd?

På denne side kan du finde eksempler på problemadfærd samt gode råd til at reducere denne adfærd. Det anbefales dog, at du altid kontakter din dyrlæge for yderligere rådgivning, hvis du oplever adfærds- og/eller trivselsproblemer hos din kanin.