Forstå din kanins oprindelse

Familiekaniner er ligesom deres stamfader –den vilde europæiske kanin – designet til at leve af næringsfattigt og fiberrigt plantemateriale som blade, græsser og planter. Social kontakt sikrer kaniners overlevelse, når de er ude af deres underjordiske tunneler for at søge føde. Flere kaniner giver flere øjne og ører til at holde øje med fjender. Familiekaniner, der holdes uden andre kaniner, er ofte mere stressede, bl.a. fordi de er alene om at holde udkig efter fjender. Den vilde kanins oprindelse og levevis har betydning for, hvordan du bør passe dine familiekaniner. Det kan kan du læse mere om på denne side.

Vilde kaniner på bakke
Den europæiske vildkanin stammer oprindeligt fra et varmt og tørt klima, og holder ofte til i kuperede områder, hvor de lever af næringsfattigt og fiberrigt plantemateriale. Vildkaniner graver underjordiske gangsystemer, som giver ly for vejr og rovdyr, og lever i nærhed til andre kaniner 📷 Martin Hibberd // Shutterstock.com

Familiekaniner stammer fra den vilde europæiske kanin

Tamkaninen nedstammer fra den vilde europæiske kanin (Oryctolagus cuniculus), som oprindeligt hørte til i det område, hvor Spanien og Portugal ligger i dag. For ca. 2000 år siden spredtes kaninerne med romernes indtrængen i Nordeuropa, idet levende kaniner blev sluppet fri i naturen og fungerede som fødekilde. I forhold til andre hus- og familiedyr, som fx hunden, har kaninens domesticeringsproces forløbet i en relativ kort periode, og tamkaninens instinkter og behov og tamkaninens behov ligner derfor på mange måder den vilde kanins.

Domesticerede kaniner bruges til kæl, konkurrence, avl og produktion af kød, skind og uld

Gennem domesticeringsprocessen er der blevet fremavlet forskellige typer af kaniner, som er egnede til diverse produktionsformål, fx til uld, pels og kød. Tamkaninen anvendes også til en række andre formål, herunder som forsøgsdyr, hobbydyr og som familiedyr i hjemmet. Ikke mindst i Sydeuropa opdrættes kaniner i stort antal til konsum, mens racer som angora- og rexkaniner bruges til produktion af uld og pels. I Danmark bliver 84 % af de ca. 160.000 tamkaniner holdt som familiedyr (Lund et al., 2021), og relativt få indgår i fødevareproduktion.