Skab den rette bolig for dine udekaniner
Dine kaniner kan sagtens leve et godt liv udenfor i din have. Dog er der en række forholdsregler, som er vigtige for at sikre dine kaniners trivsel og sundhed. Selvom udekaninerne ofte har mulighed for at grave og får diverse input fra omverdenen i form af varierende lugte og lyde, er det stadig vigtigt at sørge for at udekaninerne har mulighed for at hoppe og sprinte omkring, aktiveres dagligt, bor i et trygt miljø og bliver beskyttet imod vind og vejr. De fleste kaninejere vil tilbringe størstedelen af døgnet, og størstedelen af året, indendørs. Det er derfor vigtigt at sørge for at udekaninerne har selskab af andre kaniner.
Dine kaniner har behov for masser af plads, aktivering, socialisering og dagligt tilsyn af en voksen
Uanset om dine kaniner holdes ude eller inde, har de behov for masser af plads for at trives, bl.a. for at kunne bevæge sig og udforske nye områder eller ting i deres miljø. Når dine kaniner får lov at udforske haven og spurte omkring, bliver det sjovere at have kaniner, fordi du kan se dem udføre deres naturlige adfærd.
Da kaniner er byttedyr, er der mange ting i omgivelserne der kan få kaninerne til at tro at de er i fare. Placeringen og indretningen af deres udendørsbolig er derfor vigtig for deres trivsel. Sikkerhed for rovdyr, skjulesteder, og en placering væk fra hyppig trafik fra forbipasserende mennesker og hunde er vigtigt at overveje. Udekaniner bliver sjældent observeret i samme grad som kaniner der bor indendørs, hvilket øger risikoen for at eksempelvis sygdom ikke opdages i tide. Sørg for at kaninerne bor et sted hvor du ofte kommer forbi, og eksempelvis hvor du kan observere dem inde fra boligen. Når kaninerne får lov at udvise naturlig adfærd, er det desuden lettere for dig som kaninejer at spotte ændringer i deres adfærd og dermed tidlige tegn på sygdom.
Kaniner kan bo udenfor i vintermånederne, hvis de har boet med den faldende temperatur i efterårsmånederne, som er nødvendig for at sætte en tilstrækkelig vinterpels. Hvis dine kaniner ikke sætter en god vinterpels, ikke er i god foderstand eller er syge, er de ikke egnede til at bo udenfor. Dine udekaniner har brug for et frostfrit område, selskab af andre kaniner og læ for vejr og vind for at kunne holde sig varme. Kaniner tåler fint at hoppe rundt i sneen, men kan blive syge, hvis de udsættes for drastiske og hyppige temperaturudsving. Dine kaniner bør derfor ikke komme indenfor i varmen i kolde perioder, medmindre de er syge.
Udekaninens base
Kaninernes grundareal kaldes også for ”basen”
Udendørs kan et legehus, hønsehus eller skur med voliere være en god base for kaninerne. Basen skal opfylde behov for tryghed, mad, vand og aktivering. Læs nedenfor hvad der altid bør være til stede i basen.
Hvad skal der være i dine kaniners base?
- En neutraliseret kaninpartner
- Rent og friskt vand, som med fordel tildeles i en skål (kaniner foretrækker en vandflade frem for en drikkeflaske)
- Hø, græs og foder samt halm til udekaniner (isolering)
- Overdække med læ for vind, nedbør og skygge på varme dage
- Frostsikre huler til at gemme sig i (minimum ét gemmested pr. kanin)
- Rummelig og overdækket toiletbakke (afhængigt af indretningen af udeområdet). Kaniner spiser gerne, mens de er på bakken, og sætter pris på en høhæk over bakken med frisk hø. Der bør mindst være én kaninbakke pr. kanin
- Gravemulighed i volieren/området (alternativt en gravekasse med sand eller jord)
- Grene, papkasser el.lign. til at gnave i
- Stabile platforme eller kasser til at hoppe op på for at holde udkig
- Tunneler
- Legetøj
- Mulighed for at kunne trække sig fra andre kaniner
Din udekanin har særlige behov
Din udekanin er ekstra udsat når der er nedbør og frost
I naturen graver kaniner huler og tunneler under jorden, der bl.a. sikrer, at de altid kan opholde sig frostfrit og i læ for vejr og vind. Desuden stammer kaniner oprindeligt fra områder, hvor klimaet er varmt og tørt. Kaniner, som holdes udenfor i Danmark, har derfor brug for et tørt og frostfrit område i deres base, som også giver læ for regn og vind. Et overdækket og isoleret hus i basen med plads til at hvile sig, hø og halm at gemme sig i samt en toiletbakke sikrer, at kaninerne ikke kommer til at sidde i et beskidt og urintilsølet underlag i tilfælde af dårligt vejr. Vær opmærksom på, at vandet i vandflasker og vandskåle let fryser i frostvejr. Udekaniner bør holdes flere sammen, da de bl.a. holder varmen ved at ligge tæt sammen.
Din udekanin kan få hedeslag
I de varme måneder er kaniner i risiko for at få hedeslag. Der skal derfor altid være skygge i en del af basen. Fliser er kølige at ligge på og kan være gode som en del af underlaget.
Undgå at din kanin graver sig ud eller bliver ædt af rovdyr
Kaniner er gode til at grave, hvorfor basen bør sikres mod, at de graver sig ud. Trådnet i bunden af basen anbefales ikke, da kaninerne kan hænge fast og komme til skade, og maskerne på fx hønsenet kan bides over af kaninen. Alternativt kan volierenet (mindre masker) anvendes og graves ned i jorden. Kaniner er byttedyr, og der kan være mange dyr i haven, der udgør en fare for kaninerne. Basen skal derfor være godt sikret mod rovdyr.
Har din kanin helbredsproblemer bør den ikke bo ude
Kaniner med helbredsproblemer, der medfører, at øjnene løber, at de har sår, at de ikke kan holde sig rene bagtil el.lign., har i varmt vejr en øget risiko for fluelarveangreb (maddiker). Sådanne kaniner bør tilses af en dyrlæge, og de bør ikke bo ude, før problemet er løst. Udekaniner udvikler vinterpels, så de kan holde varmen i de kolde måneder.
Din kanin kan blive stresset af andre husdyr og små børn
Kaniner kan i nogle tilfælde fungere godt sammen med katte og hunde, men der er en risiko for, at kaninerne bliver stressede, især hvis de ikke har mulighed for at trække sig. Kaniner, der fungerer godt med hjemmets hund, reagerer ikke nødvendigvis på samme måde over for besøgende hunde. Vær derfor opmærksom på dine kaniners adfærd, når de er sammen med andre dyr, og sørg for, at kaninerne har mulighed for at søge i skjul eller løbe ind i basen hvis de er fri i haven.
Dette gælder også ved hjemmets små børn og besøgende, da hurtige bevægelser samt fremmede og høje lyde kan stresse kaninerne og få dem til at flygte i sikkerhed i et skjul. Overvej hvor du placerer basen i forhold til de aktiviteter I foretager jer i jeres egen have, samt hvilke aktiviteter der foregår på den anden side af hækken. Eksempelvis vil glade børn på en trampolin eller ivrig trafik af hundeluftere på den anden side af hækken kunne stresse kaninen.
Giv din kanin nye indtryk
Gør dine kaniners liv mere interessant ved at føje nye ting til miljøet. Da kaninernes udfoldelsesmuligheder kan være begrænsede i en indhegning, er det vigtigt at variere kaninernes miljø. Det kan bl.a. gøres ved at omarrangere og føje nye ting til kaninernes område, eller ved at give dem adgang til nye områder af haven. Det er også en fordel jævnligt at variere kaninernes legetøj, da det opretholder nyhedsværdien.
Læs mere
Dixon, L, M,, Hardiman, J. R., Cooper, J. J. (2010). The effects of spatial restriction on the behavior of rabbits (Oryctolagus cuniculus). Journal of Veterinary Behavior: Clinical Applications and Research, 5, 302–308. https://doi.org/10.1016/j.jveb.2010.07.002
Rioja-Lang, F., Bacon, H., Connor, M., Dwyer, C.M. (2019). Rabbit Welfare: Determining Priority Welfare Issues for Pet Rabbits Using a Modified Delphi Method. Veterinary Record Open, 6, 1–9. https://doi.org/10.1016/j.jveb.2010.07.002
Tschudin, A., Clauss, M., Codron, D., Hatt, J. M. (2011). Preference of Rabbits for Drinking from Open Dishes versus Nipple Drinkers. Veterinary Record, 168, 190a. https://doi.org/10.1136/vr.c6150
Tschudin, A., Clauss, M., Codron, D., Liesegang, A., Hatt, J. M. (2011). Water Intake in Domestic Rabbits (Oryctolagus Cuniculus) from Open Dishes and Nipple Drinkers under Different Water and Feeding Regimes. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 95, 499–511. https://doi.org/10.1111/j.1439-0396.2010.01077.x