Skab den rette bolig for dine indekaniner
Mange opfatter kaninen som et familiedyr der bør holdes udenfor i haven, dog kan indekaniner trives indenfor i hjemmet under de rette forhold. Sørger du for at give kaninerne tilstrækkelig plads, at opfylde deres artsspecifikke behov og at variere deres omgivelser, kan du skabe en hensigtsmæssig bolig for indekaninerne, som også kan komme ejer-kaninforholdet til gode.
Dine kaniner har behov for masser af plads, aktivering og socialisering hver dag
Uanset om du vælger at dine kaniner skal bo ude eller inde, har de behov for masser af plads for at trives, bl.a. for at kunne bevæge sig og udforske nye områder eller ting i deres miljø. Kaniner kan blive renlige, og du kan derfor vælge at lade dine kaniner bo enten helt eller delvist frit i hjemmet. Når dine kaniner lever frit, bidrager det ofte positivt til deres trivsel og til jeres relation, og du vil opdage at kaninerne udfører mange forskellige og interessante typer af adfærd, når de får muligheden. Det bliver altså sjovere at observere kaninerne, når de får lov til at udforske hjemmet og tage sprinteture i begejstring.
Ved at ’kaninsikre’ dit hjem, kan du give dine indekaniner en høj grad af frihed i hjemmet. Kaninsikring af hjemmet er både vigtig for at mindske risikoen for at du får ødelagte genstande i din bolig, men også for kaninernes sikkerhed. Ved at give dine kaniner masser af plads, øger det også kaninernes følelse af selvbestemmelse, hvorved de selv kan vælge hvor de vil være og hvornår. Kaniner skal have mulighed for at kunne søge væk efter behov - både væk fra andre kaniner, andre dyr i hjemmet eller dig og familien. Da nogle typer af adfærd kræver særlig indretning (fx graveadfærd), bør du være opmærksom på om kaninernes indemiljø, opfylder deres behov.
Kaninens base
Kaninernes grundareal kaldes også for ”basen”
Basen skal opfylde behov for tryghed, mad, vand og aktivering. Indenfor kan man anvende et ekstra værelse som base eller indhegne et område, som er dedikeret til kaninen. Det kan sammenlignes med en kravlegård til et barn: Her er barnet i sikkerhed og har aktivering til rådighed, men selv hvis barnet havde mad til rådighed, burde det ikke leve hele sit liv i kravlegården. Hvis kaninen løber frit hele tiden, bør basen indeholde dens eventuelle opholdssteder og bakke (fx et opholdsmøbel med skjul og bakke).
Hvad skal der være i din kanins base?
- En neutraliseret kaninpartner
- Rent og friskt vand, som med fordel tildeles i en skål (kaniner foretrækker en vandflade frem for en drikkeflaske)
- Hø/græs og foder (læs mere under: Giv din kanin den bedste kost)
- Steder/huler til at gemme sig i – der skal være minimum ét gemmested pr. kanin
- Rummelig og overdækket toiletbakke. Kaniner spiser gerne, mens de er på bakken, og sætter pris på en høhæk over bakken med frisk hø. Der bør mindst være én kaninbakke pr. kanin
- Gravekasse med sand eller jord
- Grene, papkasser el.lign. til at gnave i
- Stabile platforme eller kasser til at hoppe op på for at holde udkig
- Tunneler
- Legetøj
- Skridsikkert underlag (fx gulvtæpper og måtter)
- Mulighed for at kunne søge væk fra andre kaniner
Din kanin vil elske at gnave i ledninger
Kaniner gnaver gerne i elektriske ledninger og giftige planter. Kaninsikring af hjemmet er derfor vigtigt, for at undgå at din kanin kommer til skade. Sørg for at elektriske ledninger og giftige stueplanter er uden for rækkevidde.
Din kanin føler sig mest tryg på et skridsikkert underlag
Et skridsikkert underlag gør kaniner mere trygge, da de bedre kan sætte af og gå i skjul, hvis de bliver forskrækkede. Kaniner har pels under poterne og skrider derfor på glatte gulve i modsætning til hunde og katte. Af samme grund ser man ofte kaniner hoppe fra gulvtæppe til gulvtæppe. Mange kaniner udnytter derfor reelt kun den plads i hjemmet, hvor der er skridsikre underlag.
Din kanin kan blive stresset af hjemmets andre husdyr og små børn
Kaniner kan i nogle tilfælde fungere godt sammen med hjemmets katte og hunde, men der er en risiko for, at kaninerne bliver stressede, især hvis de ikke har mulighed for at trække sig. Kaniner, der fungerer godt med hjemmets hund, reagerer ikke nødvendigvis på samme måde over for besøgende hunde.
Vær derfor opmærksom på dine kaniners adfærd, når de er sammen med andre dyr, og sørg for, at kaninerne har mulighed for at søge helle i flere baser. Dette gælder også ved hjemmets små børn og besøgende, da hurtige bevægelser samt fremmede og høje lyde kan stresse kaninerne og få dem til at flygte i sikkerhed i et skjul.
Luft din kanin udenfor på et sikret areal
Det er berigende for indekaniner at få adgang til haven, og kunne hoppe rundt på egen hånd. I vintermånederne bør indekaniner ikke tages udenfor i længere tid ad gangen, da de ikke har sat vinterpels til at holde varmen. Så længe kaninerne er aktive, kan indekaniner godt hoppe rundt i en snedækket have i en halv times tid. Hvis der kommer nedbør eller kaninerne sætter sig og kryber sammen, bør kaninerne tages indenfor igen, så de ikke bliver kolde. Du bør kun foretage skiftet mellem inde- og udehold om sommeren, så kaninerne kan nå at udvikle en passende vinterpels.
For at kaninerne skal føle sig sikre i udearealet, bør området de lukkes ud i være koblet til et andet areal, som de føler sig trygge i og som de hele tiden har mulighed for at søge hen til. Dette kan eksempelvis være adgang til deres velkendte indeområde, eller et andet område hvor der er opsat passende muligheder for skjul.
Gør din kanins liv mere interessant ved at føje nye ting til miljøet
Da der kan være færre varierende indtryk inde end ude, er det vigtigt at variere især kaninernes indemiljø. Det kan bl.a. gøres ved at omarrangere kaninernes ting og føje nye ting til kaninernes område. Det er også en fordel jævnligt at variere kaninernes legetøj, da det opretholder nyhedsværdien.
Her kan du læse mere om, hvordan du kan aktivere dine kaniner.
Læs mere
Dixon, L, M,, Hardiman, J. R., Cooper, J. J. (2010). The effects of spatial restriction on the behavior of rabbits (Oryctolagus cuniculus). Journal of Veterinary Behavior: Clinical Applications and Research, 5, 302–308. https://doi.org/10.1016/j.jveb.2010.07.002
Rioja-Lang, F., Bacon, H., Connor, M., Dwyer, C.M. (2019). Rabbit Welfare: Determining Priority Welfare Issues for Pet Rabbits Using a Modified Delphi Method. Veterinary Record Open, 6, 1–9. https://doi.org/10.1136/vetreco-2019-000363
Tschudin, A., Clauss, M., Codron, D., Hatt, J. M. (2011). Preference of Rabbits for Drinking from Open Dishes versus Nipple Drinkers. Veterinary Record, 168, 190a. https://doi.org/10.1136/vr.c6150
Tschudin, A., Clauss, M., Codron, D., Liesegang, A., Hatt, J. M. (2011). Water Intake in Domestic Rabbits (Oryctolagus Cuniculus) from Open Dishes and Nipple Drinkers under Different Water and Feeding Regimes. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 95, 499–511. https://doi.org/10.1111/j.1439-0396.2010.01077.x