Kaniner som familiedyr
Kaniner er aktive, sociale og gode familiedyr under de rette omstændigheder. Desværre bliver kaniner ofte misforstået. Kaniner har behov for masser af plads, kontakt med andre kaniner, den rigtige kost, daglig aktivering og daglig observation af en voksen. På siderne herunder kan du læse, hvordan du bør fodre og passe dine kaniner og få gode råd til at undgå sygdom, adfærdsproblemer og mistrivsel.
Formålet med denne side er at rådgive dig om, hvordan du kan give dine kaniner et godt kaninliv. Kaniner bliver af mange opfattet som nemme, billige familiedyr der ikke kræver meget pasning. Kaniner er dog mere komplekse familiedyr end de fleste tror, og det kan være svært at finde korrekt og opdateret viden om hensigtsmæssig pasning og pleje af disse dyr. Uden at være altomfattende, giver siden dig her nogle af de væsentligste råd om fodring, indretning af boligen for både ude- og indekaniner, aktivering, sundhed og social interaktion med andre kaniner og mennesker, med henblik på at sikre dine kaniners trivsel.
Din kanins adfærd kan være helt naturlig
Hvis du undrer dig over din kanins adfærd, så er der interessant læsning for dig på de følgende sider. Det kan være at din kanin spræller når du løfter den, parrer sig op ad dit ben eller bider når du vil nusse med den i buret. Det kan også være at din kanin er sky eller gnaver i møbler og ledninger. Du er ikke den eneste kaninejer som oplever denne adfærd, og det er ofte helt naturlig kaninadfærd. Læs mere og forstå hvorfor, og hvad du kan gøre ved det.
Syge dyr skal tilses med det samme
Kaniner er byttedyr og skjuler derfor enhver tegn på sygdom, for at undgå at blive ædt af rovdyr. Dette gør det svært for dig som ejer at opdage at kaninen er syg. Ofte er kaniner derfor langt mere syge end fx hunde og katte, når de først viser tegn på sygdom. Kaniner som udviser ændring i adfærd eller foderindtag bør tilses af en dyrlæge med det samme (inden for få timer), da det ellers kan være for sent, og kaninen enten må aflives eller vil dø.
Støttemidler
Hjemmesiden er støttet af bevillinger fra Skibsreder Per Henriksen, R. og Hustrus Fond og Kitty og Viggo Freisleben Jensens Fond
Involverede personer
Mette Halck, Specialdyrlæge små pattedyr, KU
Peter Sandøe, Professor, KU
Cecilie Ravn Skovlund, Postdoc, KU