Information om BOAS-graduering

Er du stolt ejer eller engageret opdrætter af engelsk bulldog, fransk bulldog eller mops? Er du bekymret for, om din hund kunne have luftvejsproblemer, og hvad du i så fald kan gøre? På denne side kan du finde mere information om, hvordan du kan få din hund BOAS-gradueret og derved bidrage til at fremme sund hundeavl.
Fransk bulldog der hviler hovedet på jorden og kigger ind i kameraet
📷 161972140 | Dog © Info849943 | Dreamstime.com

Introduktion

Forskere ved Cambridge Universitet har udviklet en metode, der kan bruges til at undersøge engelske bulldogs, franske bulldogs og mops for luftvejsproblemer forbundet med en kort snude, såkaldt brachycephalt luftvejssyndrom (BOAS). I Danmark er der foreløbigt 12 dyrlæger, der er uddannet til at kunne foretage en sådan BOAS-graduering af disse tre racer – både stambogsførte og ikke-stambogsførte hunde. 

Formålet med gradueringen er at fremme sund avl af brachycephale hunde, og den giver ejere og opdrættere værdifuld indsigt i deres hundes sundhed samt vejledning til at minimere risikoen for at videregive BOAS gennem avl.

Hvis du ønsker at få din hund BOAS-gradueret og derved bidrage til at fremme sund hundeavl, kan du finde yderligere information på denne side.  

Her kan du downloade en brochure, som kort beskriver, hvad BOAS-graduering er, og hvordan den foregår: Brochure om BOAS-graduering (pdf)

Hvad er BOAS?

BOAS (brachycephalic obstructive airway syndrome) er en samlet betegnelse for de luftvejsproblemer, der primært påvirker fladsnudede hunderacer, som f.eks. bulldogs og mops. BOAS opstår som følge af en afkortning af kraniet, mens det bløde væv i næse og svælg ikke er blevet proportionelt afkortet. Dette resulterer i en indsnævring af luftvejene, hvilket kan føre til symptomer som besværet vejrtrækning, snorken, hoste, begrænset evne til at tåle motion og i mere alvorlige tilfælde kollaps.

 

 

 

 

 

 

 

 

BOAS-graduering er en undersøgelsesmetode, der anvendes til at vurdere graden af BOAS hos engelsk bulldog, fransk bulldog og mops. Her foretager dyrlægen en visuel vurdering af hundens næsebor og lytter til dens vejrtrækning. Derefter udsættes hunden for en tre minutters løbetest i let tempo, hvorefter dyrlægen lytter til hundens vejrtrækning igen. Baseret på disse observationer tildeles hunden en grad mellem 0 og 3:

  • Grad 0: hunden er klinisk upåvirket og udviser ingen symptomer fra luftvejene.
  • Grad 1: hunden er klinisk upåvirket, men udviser milde symptomer fra luftvejene, der dog ikke påvirker aktiviteten.
  • Grad 2: hunden er klinisk påvirket og har moderate symptomer fra luftvejene, som kan være behandlingskrævende, og derfor bør undersøges nærmere.
  • Grad 3: hunden er klinisk påvirket og har alvorlige symptomer fra luftvejene, som bør undersøges grundigt med henblik på behandling.

BOAS-graduering er også et nyttigt redskab for opdrættere, som på baggrund heraf kan udvælge de sundeste avlsdyr og derved reducere risikoen for at avle hvalpe, som kan komme til at lide af BOAS. Herunder kan du se anbefalinger for parringskombinationer:

  • Grøn: laveste risiko for at avle hvalpe, som kan komme til at lide af BOAS.
  • Gul: højere risiko for at avle hvalpe, som kan komme til at lide af BOAS. Denne parringskombination anbefales som udgangspunkt ikke.
  • Rød: høj risiko for at avle hvalpe, som kan komme til at lide af BOAS. Disse parringskombinationer anbefales ikke.

 

 

 

 

 

 

Det anbefales ikke at bruge hunde med grad 3 i avlen, og for hunde med grad 2 bør avlspartneren have grad 0 eller 1. Med dette avlsprogram antages det, at forekomsten af BOAS vil falde over tid.

Dansk Kennel Klub (DKK) har indført dette avlsprogram hos alle tre racer fra august 2023, og resultaterne for disse hunde registreres i kennelklubbens database “Hundeweb”. Resultaterne for hunde uden DKK-stambog registreres i en database på Københavns Universitet, hvor de naturligvis behandles fortroligt. Her vil en forskergruppe følge resultaterne af BOAS-gradueringerne for alle hundene – både med og uden DKK-stambog. Hver eneste BOAS-graduering bidrager altså også til, at der kan skabes et overblik over omfanget af BOAS hos disse tre racer i Danmark. På længere sigt vil det også blive muligt at undersøge effekten af avlsprogrammet. Som ejer eller opdrætter har du derved mulighed for at levere værdifuld viden til gavn for fremtidige generationer af hunde.

 

Hvis du er interesseret i at få din hund BOAS-gradueret, skal du bestille tid hos en dyrlæge, der er godkendt til at udføre gradueringen. I listen herunder kan du finde kontaktinformationer på de dyrlæger, der er godkendt til at udføre BOAS-graduering i Danmark.

For at kunne blive BOAS-gradueret skal hunden være mindst 12 måneder gammel. Da BOAS er en tilstand, der gradvist udvikles og forværres, anbefales det at gentage gradueringen hvert andet år. Efter gradueringen får du en attest med hundens resultat.

Godkendte dyrlæger

Sjælland

Dyrlæge

Kontakt

Universitetshospitalet for Familiedyr, Dyrlægevej 16,
1870 Frederiksberg

Jakob Willesen

boas@sund.ku.dk
Tlf. 35 33 29 30

Universitetshospitalet for Familiedyr, Dyrlægevej 16,
1870 Frederiksberg

Ragnhild Skogstrøm Gundersen

boas@sund.ku.dk
Tlf. 35 33 29 30

Anicura Køge Dyrehospital,
Ølby Center 12, 4600 Køge

Nina Diers

Tlf. 70 25 02 02

Dyrlægehuset Farum,
Rådhustorvet 1, 3520 Farum

Sasja Borup Pustelnik

Tlf. 44 22 22 26

Falke Dyreklinik, Erantisvej 53, 4700 Næstved

Sif Berg

Tlf. 55 73 85 86

 

Fyn

Dyrlæge

Kontakt

Årslev Dyreklinik, Brovej 11,
5792 Årslev

Cecilie Knold

Tlf. 65 99 12 11

 

Jylland

Dyrlæge

Kontakt

Anicura Varde Dyrehospital, Ribevej 37, 6800 Varde

Thomas Andreasen

Tlf. 88 44 42 22

Byens Dyreklinik, Rosenvangs
Alle 2, 8260 Viby J

Helene Oudrup Bech

Tlf. 82 30 70 15

Anicura Dyrehospitalet City Syd, Vandmanden 10D, 9200 Ålborg

Bo Andersen

Tlf. 98 11 74 00

Harlev Dyreklinik, Gammel Stillingvej 432, 8462 Harlev J

Tine Marx

Tlf. 40 22 30 32

Egtved Dyrlægerne, Nydamsvej 21, 6040 Egtved

Astrid B. Lund

Tlf. 75 55 24 00

Evidensia Kolding Dyrehospital, Eliassensvej 5, 6000 Kolding

Ester Thinggaard

Tlf. 75 52 23 33