Kattens oprindelse

Tamkatten har mange af de samme adfærdsmønstre som sin nærmeste vilde slægtning, den Afrikanske vildkat. Tamkatten kan dog, modsat vildkatten, godt leve sammen med andre katte. Men den kan også leve alene og kaldes derfor ’semisocial’. På denne side kan du blive klogere på kattens historie. 

Ægyptisk fajancefigur af kat
Ægyptisk fajancefigur af kat dateret 1981-1802 f.Kr. // 📷 Wikimedia Commons

Hvor kommer tamkatten fra?

Tamkatten, eller den domesticerede kat (Felis catus), har med al sandsynlighed ’domesticeret sig selv’. Dvs. at kattens forfader, den afrikanske vildkat (Felis silvestris) for mellem 10.000 og 4.000 år siden af sig selv ’flyttede ind’ hos mennesker. Dengang dyrkede mennesker i stigende grad landbrug specielt i Mellemøsten, hvor den afrikanske vildkat også holdt til. Landbrug medførte kornlagre, der igen medførte skadedyr, f.eks. mus. Derfor var det fordelagtigt for Afrikanske vildkatte at begynde at holde til nær landsbyer, hvor der var en overflod af let bytte. Bønderne slap omvendt for skadedyr og fik større udbytte af deres høst. Derfor mener man, at de undlod at jage katten væk, men måske endda over tid inviterede den tættere på og begyndte at fodre den. Helt naturligt var det de mindst sky vildkatte, der holdt til nær landsbyerne. Disse ’landsbykatte’ blev efterhånden mere og mere omgængelige og sociale mod mennesker og endte med at udvikle sig til den tamkat, vi kender i dag.

Kattens naturlige instinkter

De katte, vi holder som familiedyr i dag, har stadig mange af deres naturlige instinkter i behold. De er f.eks. aldrig holdt op med at jage, selvom familiekatten mest gør det for sjov, da den jo får mad af sin ejer. Og vi er først begyndt at holde katte som rene indekatte i de sidste ca. 50-70 år (kattegrus blev opfundet i 1947) - noget katten slet ikke har nået at vænne sig til rent udviklingsmæssigt.

Den semisociale kat

Omvendt har tamkatte udviklet sig til at kunne omgås hinanden i en social kontekst, hvor afrikanske vildkatte omvendt kun omgås i forbindelse med formering. Dette betyder dog ikke, at tamkatte er flokdyr; de kan faktisk være meget kræsne med hensyn til, hvilke andre katte de vil acceptere. Tamkatten kaldes derfor nogle gange ’semisocial’, da den både kan leve alene og sammen med andre katte.

Små ændringer i adfærd

Indtil i dag er det kun en mindre del af kattepopulationen, de såkaldte racekatte, der har været genstand for målrettet avl - en avl der nok har været mere baseret på udseende end på adfærd. Derfor har tamkatte og Afrikanske vildkatte stadig mange adfærdsmønstre til fælles. Desuden har observation af vildtlevende, ikke-socialiserede domesticerede katte også lært os meget om vores familiekats adfærd. Derfor vil mange af de løsningsforslag der præsenteres på disse sider være baseret på både den afrikanske vildkats og den vildtlevende domesticerede kats adfærd.


Vil du vide mere?

IcatCare: The Origin of cats.

Driscoll C. A., Clutton-Brock J., Kitchener A. C., O’Brien S. J. (2009). The taming of the cat. Scientific American 300(6): 68-75.

O’Brien S. J., Johnson W. E. (2007). The evolution of cats. Scientific  American 297(1): 68-75.

National Geographic: Science of cats.