Nervøsitet og angstadfærd
Du kan hjælpe din nervøst anlagte kat både ved at tilbyde den en aktiv og tryg hverdag, og ved at tilbyde den aktiviteter, der booster dens følelse af kontrol. På denne side finder du hjælp til at finde ud af, hvorfor din kat er nervøs, og hvad du kan gøre for at hjælpe den.
Når din kat er nervøs og bange
Din indekat har ikke meget at være bange eller nervøs for, specielt hvis den er det eneste dyr i jeres hjem. Derfor kan du alligevel godt opleve, at din kat generelt virker nervøs eller angst i hverdagen. Du oplever måske, at katten ofte gemmer sig under sofaen, specielt hvis der kommer gæster eller sker andre uventede ting. Eller du kan opleve, at den ikke vil nusses eller leges med.
På denne side finder du både mulige årsager til, at din kat er nervøst anlagt og forslag til, hvordan du kan hjælpe din nervøse kat.
Du bør dog overveje at kontakte din dyrlæge eller en adfærdskonsulent med speciale i katte med det samme, hvis din kats angst virker voldsom, eller hvis ingen af tiltagene foreslået herunder virker relativt hurtigt.
Hvorfor din kat er nervøs eller bange
Det kan virke mærkelig, at din indekat, der lever et trygt og godt liv hos dig, kan være nervøs over dagligdagsting. Men selv om katten er et rovdyr, er den også et byttedyr for større rovdyr. Derfor er katten hurtig til at reagere med angst på ting, den finder truende. Angst er nemlig en naturlig mekanisme, der hjælper et dyr til at håndtere en trussel bedst muligt. Indekatte er ofte ikke lige så vant til hele tiden at blive udsat for nye ting som katte, der har adgang til at komme ud. Derfor reagerer nogle indekatte voldsomt på nye mennesker og ting.
Endelig kan din kat også opleve separationsangst, dvs. udvise tegn på angst, når du ikke er hjemme. Her er typiske tegn, at din kat virker nedtrykt, miaver meget, er rastløs eller urenlig, når du ikke er hjemme, mens den omvendt virker glad og afslappet, når du er hjemme.
Hjælp din nervøse kat
Du kan hjælpe din nervøst anlagte kat på flere måder. For det første er det vigtigt at vide, at selv om nogle katte af natur er mere forsigtige end andre, så er det ikke normalt, hvis din kat altid gemmer sig eller er bange for alting. I sådanne tilfælde kan der være et underliggende problem, f.eks. at katten er syg eller har smerter. Derfor bør du tage din kat til dyrlægen, både hvis den generelt virker nervøs eller direkte angst, eller hvis den efter ellers at have været velfungerende pludselig begynder at virke mere nervøs eller angst.
Hvis din kat er sund og rask, men nervøst anlagt, er der flere ting, du kan gøre for at hjælpe den. Især aktivering i form af interaktiv leg og foderlegetøj kan gøre en forskel. Dette vil for det første give din kat motion, og for det andet give din kat en følelse af kontrol ved f.eks. aktivt at skulle arbejde for sin mad og sine godbidder. Derudover kan du også begynde at træne din kat, da belønningsbaseret træning også giver katten en forøget følelse af kontrol. Erfaring viser, at nervøst anlagte dyr kan få det bedre og få mere selvtillid, hvis de i højere grad føler, at de har kontrol over deres omgivelser.
Du kan finde inspiration under 'Leg og træning' på siden 'Giv din kat en aktiv og tryg hverdag'. Her finder du også ideer til, hvordan du hjælper din nervøse kat ved at indrette hjemmet, så det både er trygt og sikkert og samtidig byder på aktiviteter, der giver katten en følelse af kontrol.
Vil du vide mere?
Icatcare: Anxious cats.
de Souza Machado D., Oliveira P. M. B., Machado J. C., Ceballos M. C. (2020). Identification of separation-related problems in domestic cats: A questionnaire survey. PLOS ONE 15(4): e0230999.
Levine E. D. (2008). Feline fear and anxiety. Veterinary Clinics of North America: Small Animal Practice 38(5): 1065-1079.