Aggression og angrebsadfærd
Angrebs- og aggressiv adfærd hos katten kan skyldes mange forskellige ting. Når indekatten angriber mennesker, sker det oftest i voldsom leg. Derimod angriber den typisk andre katte for at forsvare sine ressourcer og territorium. På denne side gives forklaringer på, hvorfor katten angriber, og du får gode råd til, hvad du kan gøre, hvis din kat angriber.
Når din kat angriber og er aggressiv
Det er aldrig sjovt, hvis din kat angriber dig, andre mennesker, eller andre kæledyr. Katten kan jo for det første gøre stor skade. Og for det andet kan det være forvirrende og sårende, at den elskede kat ’vender sig mod’ sine nærmeste. Specielt i forbindelse med det sidste er det vigtigt at understrege, at en kat meget sjældent angriber os mennesker, fordi den vil os ondt. Meget ofte skyldes angreb på mennesker for voldsom legeadfærd. Katten kan også angribe os, fordi den er bange for noget og føler sig presset. Når katten omvendt angriber andre katte, er det ofte i forsvar af sit territorium og ressourcer. Dette kan specielt ske, når der lever flere indekatte i sammen hjem, da de jo skal deles om alt - lige fra mad og vand, til senge og kattebakker.
På denne side gives et overblik over de mest almindelige former for angrebsadfærd hos katte og ’førstehjælpsråd' om, hvad du kan gøre, hvis din kat angriber.
Søg hjælp ved voldsomme angreb: Det er vigtigt at understrege, at hvis din kats angreb er voldsomme, bør du med det samme søge hjælp hos en dyrlæge eller en adfærdskonsulent med speciale i katte. Det kan være farligt at prøve at afhjælpe problemet uden professionel hjælp.
Kontakt din læge hvis du bliver bidt: Det er også vigtigt at bemærke, at hvis din kat kommer til at bide dig eller andre mennesker, så det bløder, skal du/I altid kontakte en læge hurtigt. Kattebid kan give nogle meget grimme infektioner, der skal behandles så hurtigt som muligt.
Legeangreb – når katten angriber for sjov
Indekatte, specielt yngre hankatte, vil ofte prøve at angribe deres ejere for at lege ’slås-lege’. Killinger leger slås-lege med deres søskende for at øve sociale færdigheder og kattesprog. Når den unge kat kommer til sit nye hjem, vil den ofte prøve det samme med sin nye ejer eller evt. med andre katte eller dyr i hjemmet. Hvis du som ejer leger med dine hænder eller fødder med killingen, kan dette medføre, at din kat også vil angribe dig i leg som voksen.
Hvis du planlægger at få en ny lille killing hjem, kan du forebygge denne type angreb ved aldrig at lege med den lille kat med hænder eller fødder, heller ikke selvom den er sød og kær, når den gerne vil lege slås-lege med dig. Du skal naturligvis lege med killingen, og senere med den voksne kat. Men legen bør altid foregå med legetøj der holder den på afstand, f.eks. ’fiskestangslegetøj’ hvor legetøjet hænger på en snor for enden af en pind.
Hvis du allerede har det problem, at din kat angriber dig eller andre i leg, og hvis kattens legeangreb er voldsomme, bør du søge professionel hjælp hos en katteadfærdskonsulent med speciale i katte.
Kæleangreb – når katten pludselig angriber, mens du kæler den
Du har måske prøvet, at din kat pludselig vender sig og angriber, mens du sidder og kæler den, og du mener, I egentlig har det rigtig hyggeligt sammen. Forklaringen på denne type adfærd er ikke kendt, men nogle mener, at katten er i konflikt mellem gerne at ville kæles (som en killing der bliver vasket) og gerne at ville holde mere afstand (som en voksen kat). Derudover er det sådan, at mange katte foretrækker ret korte kælesessioner, hvor vi mennesker jo ofte synes det er hyggeligt at sidde rigtigt længe sammen med katten og kæle den, hvilket kan frustrere katten.
Hvis din kat angriber dig, når du kæler den, skal du for det første overveje kun at kæle den i korte intervaller, meget gerne kortere end den tid, det normalt tager, før katten angriber dig. Du kan også prøve at øve dig i ’bare’ at være sammen med din kat uden at kæle den. Og endelig skal du holde godt øje med din kats kropssprog, når du kæler den: Hvis katten holder op med at spinde, stivner, vender sig og kigger på dine hænder, hvis dens pupiller udvider sig eller dens ører begynder at vende ud til siderne, hvis dens pels sitrer ved berøringen, eller hvis halen begynder at sitre eller svinge (selv det yderste af halespidsen), bør du stoppe med at kæle med den.
Angstrelateret aggression – når din kat er bange og forsvarer sig
Katte, der føler, at de ikke kan komme væk fra en trussel, kan finde på at angribe for at forsvare sig. Dette kan for det første ske, hvis din kat oplever en håndgribelig trussel, f.eks. en hund, der har jaget den ind i et hjørne, eller et barn, der holder fast i den. Derudover kan din kat også hurtigere vælge at gå til angreb, hvis den generelt er stresset eller angst i sin hverdag. Hvis du mener, at din kat virker stresset, og derfor udviser aggressiv adfærd, skal du prøve at finde ud af, hvad årsagen er til kattens stress. Og du skal om muligt reducere eller helt fjerne denne årsag.
I den forbindelse er det ofte en god ide at starte med en tur til dyrlægen, hvis din kat virker stresset og ’hurtig på aftrækkeren’. Dette gælder særligt, hvis denne adfærd er kommet pludseligt hos en ellers rolig og venlig kat. En sådan adfærdsændring skyldes ofte sygdom. F.eks. kan ældre katte, der måske har lidt gigt eller andre aldersrelaterede sygdomme, begynde at sige fra med angreb både over for ejer og andre dyr i hjemmet.
Derudover er det altid godt at prøve at aktivere en stresset eller angst kat. Du kan læse mere om at give din kat en aktiv og tryg hverdag her.
Endelig bør det understreges, at hvis din kat virker meget stresset eller angst, eller hvis dens angreb er meget voldsomme, så bør du søge professionel hjælp. Enten hos din dyrlæge eller hos en adfærdskonsulent med speciale i katte.
Territoriel aggression – når din kat angriber andre katte
Hvis du har flere katte, kan en af kattene begynde at angribe de andre katte. Dette skyldes oftest, at den angribende kat føler, de andre katte truer dens ressourcer, f.eks. mad og sovesteder. Som beskrevet ovenfor kan en kat også begynde at angribe hjemmets andre katte, hvis den er syg eller har smerter. Derfor er det altid en god ide at tage din kat en tur til dyrlægen, hvis den pludselig bliver aggressiv over for dine andre katte.
Hvis du derimod mener, at din kat føler sig truet på sine ressourcer, skal du sørge for, at der er nok af alle vigtige ressourcer, dvs. af mad og vandskåle, kattesenge og huler, legetøj, kattebakker og adgang til dit selskab. Reglen hedder ’en per kat plus en’ af alt. Dvs. hvis du har to katte skal du have tre mad- og vandskåle, tre kattebakker osv. Disse ressourcer skal alle helst stå forskellige steder i jeres hjem. F.eks. skal kattebakkerne stå i forskellige rum, hvis der er konflikter mellem dine katte.
Det kan nogle gange være nødvendigt at skille kattene ad i forskellige rum i en periode, mens du arbejder systematisk med at ændre forholdet mellem dem. Her vil en adfærdskonsulent med speciale i katte kunne hjælpe. I sjældne tilfælde kan det blive nødvendigt at finde et nyt hjem til en dine katte, hvis de virkelig har svært ved at leve sammen.
Hvis du har planer om at introducere en ny kat til en allerede eksisterende kat i dit hjem, kan du forebygge potentielle konflikter ved at sørge for en langsom introduktion af kattene. Læs mere om introduktion af nye katte under ’Interaktion med katte og andre dyr’ på siden 'Giv din kat en aktiv og tryg hverdag'.
Redirigeret aggression – når noget udefra trigger din kats angreb
Denne type aggressiv adfærd karakteriserer situationer, hvor din kat føler sig truet af en ting, men så angriber et familiemedlem eller kæledyr i jeres hjem, der intet har med det truende at gøre. Dette kan f.eks. ske, hvis din kat ser en fremmed kat gennem et vindue og føler trang til at jage denne kat væk. Da katten ikke kan nå den fremmede kat, kan den finde på at angribe dig, eller hvem der ellers er ved siden af, mens den er ophidset over den fremmede kat.
Redirigeret aggression er ofte karakteriseret ved, at katten angriber voldsomt og uden hæmninger. Derfor kan denne type angreb være meget farlige for dem, det går ud over. Som i de fleste andre tilfælde af angrebsadfærd, er det derfor vigtigt her at søge professionel hjælp hos din dyrlæge eller en adfærdskonsulent med speciale i katte.
Vil du vide mere?
Icatcare: Aggression to humans.
Icatcare: Aggression between cats.
Amat M., Manteca X. (2019). Common feline behavior problems: Owner-directed aggression. Journal of Feline Medicine and Surgery 21(3): 245-255.
Ramos D. (2019). Common feline behavior problems: Aggression in multi-cat households. Journal of Feline Medicine and Surgery 21(3): 221-233.