Hvorfor udvikler katte adfærdsproblemer?
Hvis din kat har udviklet et adfærdsproblem, skal årsagen til problemet findes for bedst at kunne hjælpe katten og dig. De typiske årsager til adfærdsproblemer er sygdom, smerter, kedsomhed, angst og stress. Her på siden kan du læse mere om de mest almindelige årsager til adfærdsproblemer hos katte.
Når en kat har udviklet et adfærdsproblem, kan man skelne imellem symptomerne på problemet og årsagen til problemet. Symptomerne er det, du direkte observerer, at katten gør. Det kan f.eks. være, at katten tisser i sofaen eller angriber dig. Årsagen er den bagvedliggende grund til, at katten udviser denne adfærd. Årsagen kan sjældent observeres direkte, og nogle gange kan det være noget af et detektivarbejde at finde ud af, hvorfor katten udviser den problematiske adfærd. F.eks. kan urenlighed skyldes blærebetændelse, stress, at katten er utilfreds med kattebakken, at katten ikke kan lide at være alene, eller en helt anden årsag.
Hvis du ønsker at hjælpe din kat, der har udviklet et adfærdsproblem, er det vigtigt at finde den underliggende årsag til problemet. Hvis du blot behandler symptomerne og ikke årsagen, vil du med stor sandsynlighed ikke løse problemet, men højst undertrykket det lidt, og din kat vil stadig gå rundt og have det skidt eller være stresset, fordi den underliggende årsag til problemet ikke er fjernet.
Det er vigtigt at understrege, at hvis din kat har udviklet et adfærdsproblem og ingen af de beskrevne årsager virker indlysende for dig, skal du overveje at få hjælp af din dyrlæge eller en adfærdskonsulent med speciale i katte.
Når din kat har det skidt eller har ondt
Smerter og mange sygdomme medfører tit, at katten udviser problematisk adfærd. F.eks. kan en kat, der har ondt, være hurtigere til at angribe dig, hvis du rører de ømme steder. Ligeledes vil katte, der har blærebetændelse, ofte begynde at tisse uden for kattebakken. Mange andre lidelser hos katte kan lede til forskellige typer problemadfærd. Derfor skal du altid som det første overveje at kontakte din dyrlæge, hvis din kat pludselig udvikler et adfærdsproblem.
Når din kat keder sig
En kat, der kan komme ud, vil ifølge et nyligt gennemført dansk studie typisk bruge cirka fem timer dagligt på at afpatruljere sit territorium eller jage (naturligvis afhængigt af kattens alder, sundhedstilstand, temperament, og af omgivelserne). Indekatte har ikke den mulighed, og de kan derfor ende med at kede sig.
Kedsomhed kan beskrives som en følelse af at mangle noget at lave, eller at det, man laver, ikke er stimulerende nok. Det er ikke videnskabeligt bevist, at katte kan kede sig, men der er studier, der viser, at både mink og rotter kan føle noget, der ligner kedsomhed. Derfor giver det mening også at antage, at katte kan kede sig.
Kedsomhed kan føre til, at din indekat udvikler adfærdsproblemer. Disse kan strække sig fra legeangreb på mennesker eller andre dyr, over at katten ødelægger ting, til at katten bliver urenlig af bar stress over kedsomheden. Omvendt kan katten også ende med ’bare’ at blive apatisk og sove dagen væk, hvilket jo ikke er god velfærd for din kat.
Derfor er det vigtigt, at du overvejer, hvordan du i så høj grad som muligt kan give din indekat en udfordrende og spændende hverdag. Dette kan du finde gode ideer til under Giv din kat en aktiv og tryg hverdag.
Når din kat er stresset eller angst
Angst er en naturlig mekanisme, der hjælper katten - og ethvert andet dyr, med at håndtere en trussel bedst muligt. Hvis din kat bliver angst over noget, vil den instinktivt vælge en af de følgende strategier: ’Fight, Flight, Fret/Fidget og Freeze’ (Kæmp, Flygt, Rastløshed / Overspringshandling, Frys). Hvis ingen af disse strategier hjælper i situationen, kan din kats angst blive forøget. Dette kan være tilfældet for indekatte, der ikke kan slippe væk fra f.eks. en anden kat i hjemmet, der terroriserer den, eller fra støvsugeren eller andre larmende ting. Derudover kan katte lige som hunde opleve separationsangst, dvs. at de kan blive angste, når de er alene.
Angst er tæt forbundet med stress. Når din kat bliver angst, udløser det automatisk en stress reaktion i kattens krop, hvilket hjælper katten med at håndtere situationen. Som sådan er det naturligt for katte at opleve stress i korte perioder. Det gælder f.eks., når støvsugeren bliver taget frem og sat væk igen. Hvis det, der stresser katten, forsvinder igen inden for rimelig tid, sørger kroppen automatisk for at slappe af igen og komme af med stressen. Men hvis katten omvendt udsættes for ting, der stresser den ofte eller i længere perioder, kan den udvikle kronisk stress, som er skadeligt for sundheden. Kronisk stress kan medføre nervøs blærebetændelse, mavesår eller andre stressrelaterede lidelser hos katten. En indekat er især i risiko for at udvikle kronisk stress, da den typisk ikke har kontrol over sine omgivelser og ikke bare kan gå udenfor og holde afstand, hvis f.eks. en anden kat i hjemmet terroriserer den. Desuden kan indekatte også blive kronisk stressede, fordi de keder sig.
Hvis din kat er angst eller stresset, vil du ofte kunne se det på dens adfærd. Den kan gemme sig meget, eller kan have en tendens til at krybe langs væggene. Omvendt kan den udvise aggressiv adfærd eller urenlighed. Hvis din kat har separationsangst, vil den virke glad og tilpas, når du er hjemme, men kan omvendt være rastløs og miave meget, når den er alene. Den kan måske endda tisse uden for kattebakken, når den er alene, f.eks. i eller omkring din seng eller på andre ting der lugter af dig.
Hvis du oplever, at din kat virker stresset eller angst, er det første skridt altid at tage den en tur til dyrlægen. Her kan du få undersøgt, om din kat virker angst eller stresset, fordi den er syg eller har ondt. Desuden kan du få tjekket din kat for følgesygdomme forårsaget af stress. Hvis din kat viser sig ikke at være syg eller have smerter, kan dyrlægen henvise dig til en professionel adfærdskonsulent med speciale i katte.
Det er desuden en god ide, at du overvejer, om din kats hverdag indeholder trygge udfordringer på daglig basis. Erfaring viser, at hensigtsmæssig aktivering af katten kan gøre meget for at afhjælpe og forebygge stress. Læs mere om dette under Giv din kat en aktiv og tryg hverdag.
Vil du vide mere?
Bradshaw J. (2018). Normal feline behaviour:…and why problem behavior develops. Journal of Feline
Medicine and Surgery 20(5): 411-421.
Burn C. C. (2017). Bestial boredom: A biological perspective on animal boredom and suggestions for its scientific investigation. Animal Behaviour 130: 141-151.
Mills D. et. al. (2020). Pain and problem behavior in cats and dogs. Animals 10(2): 318.
Sandøe, P., Nørspang, A. P., Forkman, B., Bjørnvad, C. R., Kondrup, S. V., & Lund, T. B. (2017). The burden of domestication: a representative study of welfare in privately owned cats in Denmark. Animal Welfare, 26(1), 1-10.