Centrets aktiviteter gennemført i 2024

Hest på fold i efterårets farver
📷 Astrid Helene Birk

 Overordnet status for aktiviteter i 2024

Overordnet status for aktiviteter i 2024

Center for Forskning i Familiedyrs Velfærd har også i 2024 bidraget med forskning af høj kvalitet, som når ud både til fagfæller og samfundet bredt, og som gør en forskel for dyrene og deres ejere. Med et stort antal videnskabelige publikationer, en kæmpe formidlingsaktivitet nationalt og internationalt, med en hundebog på vej samt en vigtig rolle i forhold til at hjælpe myndighederne med ny lovgivning på familiedyrsområdet, mener vi, at Centret har opfyldt sin mission i 2024. 

Forskergruppen bag Centret er stadig et stærkt miks af yngre og mere etablerede forskere, som brænder for forskning i familiedyrs velfærd, og som har viljen og evnen til at arbejde sammen på tværs af faggrænser. Senest er seniorforsker Ayoe Hoff, der er ekspert i katteadfærd, dyrlæge Tina Møller Sørensen, der er lektor i almen medicin for familiedyr, lektor Dorte Bratbo Sørensen, der er ekspert i stressfri håndtering af dyr, og som tidligere har arbejdet med familiehunde, og seniorforsker Karen Thodberg, der er ekspert i brug af hunde til at hjælpe personer med handicaps, blevet en del af gruppen. Uden Centrets eksistens ville de involverede forskeres aktiviteter ikke i nær samme grad være fokuseret på familiedyrs velfærd.

Centrets forskergruppe, den såkaldte seniorgruppe, består nu af følgende personer: Lektor Maja Arendt, ph.d-studerende Mette Halck, professor Charlotte Reinhard Bjørnvad, adjunkt Roi Mandel Briefer, lektor Janne Winther Christensen, lektor Irena Czycholl, professor Björn Forkman, professor Merete Fredholm, seniorforsker Ayoe Hoff, lektor Thomas Bøker Lund, adjunkt Iben Meyer, lektor Helle Friis Proschowsky, professor Peter Sandøe, post.doc. Cecilie Ravn Skovlund, post.doc. Svenja Springer, lektor Dorte Bratbo Sørensen, lektor Tina Møller Sørensen og seniorforsker Karen Thodberg.

Centret ledes af Peter og Irena. Seniorgruppen mødes to gange årligt med en følgegruppe bestående af adfærdskonsulent Lise Lotte Christensen, Dansk Kennel Klub, formand for Faggruppe Familiedyr i Den Danske Dyrlægeforening Christine Fossing, familiedyrschef i Dyrenes Beskyttelse Jens Jokumsen, dyrlæge i Fødevarestyrelsens afdeling for Dyrevelfærd og Veterinærmedicin Maria Gravgaard Laursen, dyrlæge Mette Uldahl, formand for Dansk Siameser og Orientaler Ring Charly Riis samt sekretariatsleder Henrik Søndergaard, Dorte Leicht og Henrik Bech Nielsen som repræsentanter for Fonden. Alle planer for Centrets arbejde bliver drøftet med og godkendt af følgegruppen. Flere af Centrets aktiviteter udspringer af forslag fra følgegruppen.

Med grundlag i basisbevillingen fra Fonden bliver der løbende søgt forskningsmidler fra andre kilder, og den årlige sum af bevillinger baseret på disse overstiger nu klart i størrelse den årlige basisbevilling fra Fonden.

Samtidig har Centret fortsat udbygget samarbejdet med internationale forskere på området. De to internationale stjerner inden for forskning i hunde og katte, Daniel Mills fra UK og James Serpell fra USA, er blevet involveret i vores projekt om at holde flere katte sammen. Pioneren inden for forskning i forekomsten af arveligt betingede sygdomme hos familiehunde Dan O´Neill fra UK er med i en række af Centrets aktiviteter. Et projekt om genkendelse af stress hos hunde gennemføres med Ralf Lübben fra Flensburg og et tysk firma. Projektet om equine sidewinder syndrome gennemføres i samarbejde med en række tyske forskere. Aleksandra Górecka-Bruzda fra Polen er involveret i projektet om hov-beskæring. Og tre yngre forskere, Kata Vekony (fra Ungarn), Annika Bremhorst (fra Schweiz) og Alexandra Lionnet (fra Frankrig) er blevet involveret i en række af Centrets projekter.

Centret spiller også stadig en afgørende rolle i forhold til formidling af forskningsbaseret viden om familiedyrs forhold, både i forhold til specifikke grupper såsom hunde- og hesteejere og i forhold til befolkningen bredt, både nationalt og internationalt. Centret bidrager også fortsat meget til den offentlige debat om disse dyrs forhold.

Som noget nyt er Centret gået aktivt ind i og er blevet inviteret til at bidrage til arbejdet med at sikre gode lovgivningsmæssige rammer på familiedyrsområdet.

 

Status for 2024 vedrørende specifikke arbejdsområder