Centrets aktiviteter gennemført i 2024

Overordnet status for aktiviteter i 2024
Overordnet status for aktiviteter i 2024
Center for Forskning i Familiedyrs Velfærd har også i 2024 bidraget med forskning af høj kvalitet, som når ud både til fagfæller og samfundet bredt, og som gør en forskel for dyrene og deres ejere. Med et stort antal videnskabelige publikationer, en kæmpe formidlingsaktivitet nationalt og internationalt, med en hundebog på vej samt en vigtig rolle i forhold til at hjælpe myndighederne med ny lovgivning på familiedyrsområdet, mener vi, at Centret har opfyldt sin mission i 2024.
Forskergruppen bag Centret er stadig et stærkt miks af yngre og mere etablerede forskere, som brænder for forskning i familiedyrs velfærd, og som har viljen og evnen til at arbejde sammen på tværs af faggrænser. Senest er seniorforsker Ayoe Hoff, der er ekspert i katteadfærd, dyrlæge Tina Møller Sørensen, der er lektor i almen medicin for familiedyr, lektor Dorte Bratbo Sørensen, der er ekspert i stressfri håndtering af dyr, og som tidligere har arbejdet med familiehunde, og seniorforsker Karen Thodberg, der er ekspert i brug af hunde til at hjælpe personer med handicaps, blevet en del af gruppen. Uden Centrets eksistens ville de involverede forskeres aktiviteter ikke i nær samme grad være fokuseret på familiedyrs velfærd.
Centrets forskergruppe, den såkaldte seniorgruppe, består nu af følgende personer: Lektor Maja Arendt, ph.d-studerende Mette Halck, professor Charlotte Reinhard Bjørnvad, adjunkt Roi Mandel Briefer, lektor Janne Winther Christensen, lektor Irena Czycholl, professor Björn Forkman, professor Merete Fredholm, seniorforsker Ayoe Hoff, lektor Thomas Bøker Lund, adjunkt Iben Meyer, lektor Helle Friis Proschowsky, professor Peter Sandøe, post.doc. Cecilie Ravn Skovlund, post.doc. Svenja Springer, lektor Dorte Bratbo Sørensen, lektor Tina Møller Sørensen og seniorforsker Karen Thodberg.
Centret ledes af Peter og Irena. Seniorgruppen mødes to gange årligt med en følgegruppe bestående af adfærdskonsulent Lise Lotte Christensen, Dansk Kennel Klub, formand for Faggruppe Familiedyr i Den Danske Dyrlægeforening Christine Fossing, familiedyrschef i Dyrenes Beskyttelse Jens Jokumsen, dyrlæge i Fødevarestyrelsens afdeling for Dyrevelfærd og Veterinærmedicin Maria Gravgaard Laursen, dyrlæge Mette Uldahl, formand for Dansk Siameser og Orientaler Ring Charly Riis samt sekretariatsleder Henrik Søndergaard, Dorte Leicht og Henrik Bech Nielsen som repræsentanter for Fonden. Alle planer for Centrets arbejde bliver drøftet med og godkendt af følgegruppen. Flere af Centrets aktiviteter udspringer af forslag fra følgegruppen.
Med grundlag i basisbevillingen fra Fonden bliver der løbende søgt forskningsmidler fra andre kilder, og den årlige sum af bevillinger baseret på disse overstiger nu klart i størrelse den årlige basisbevilling fra Fonden.
Samtidig har Centret fortsat udbygget samarbejdet med internationale forskere på området. De to internationale stjerner inden for forskning i hunde og katte, Daniel Mills fra UK og James Serpell fra USA, er blevet involveret i vores projekt om at holde flere katte sammen. Pioneren inden for forskning i forekomsten af arveligt betingede sygdomme hos familiehunde Dan O´Neill fra UK er med i en række af Centrets aktiviteter. Et projekt om genkendelse af stress hos hunde gennemføres med Ralf Lübben fra Flensburg og et tysk firma. Projektet om equine sidewinder syndrome gennemføres i samarbejde med en række tyske forskere. Aleksandra Górecka-Bruzda fra Polen er involveret i projektet om hov-beskæring. Og tre yngre forskere, Kata Vekony (fra Ungarn), Annika Bremhorst (fra Schweiz) og Alexandra Lionnet (fra Frankrig) er blevet involveret i en række af Centrets projekter.
Centret spiller også stadig en afgørende rolle i forhold til formidling af forskningsbaseret viden om familiedyrs forhold, både i forhold til specifikke grupper såsom hunde- og hesteejere og i forhold til befolkningen bredt, både nationalt og internationalt. Centret bidrager også fortsat meget til den offentlige debat om disse dyrs forhold.
Som noget nyt er Centret gået aktivt ind i og er blevet inviteret til at bidrage til arbejdet med at sikre gode lovgivningsmæssige rammer på familiedyrsområdet.
Status for 2024 vedrørende specifikke arbejdsområder
1. Undersøgelse af equine sidewinder syndrome, prævalens, årsager og prognose
Det er lykkedes at skabe et overblik i Europa over tilfælde, hvor syge heste er kommet sig, og over de anvendte behandlinger. Dette har resulteret i en videnskabelig artikel, som snart vil blive indsendt til Journal of Equine Veterinary Science. De vigtigste resultater fra undersøgelsen er, at equine sidewinder syndrome forekommer relativt hyppigt i Europa. Det betyder, at en tidligere hypotese om årsagen til syndromet kan afvises. Derudover er det vist, at den bedste terapi synes at være en behandling med Cortisol (Prednisolon eller Dexamethason) og NSAIDs (specielt Firocoxib). Mange hesteejerne og behandlende dyrlæger kontakter Centret og får rådgivning om optimering af behandling og i mange tilfælde har vi hørt tilbage, at det – baseret på vores rådgivning – er lykkedes at redde hestenes liv.
Desuden er en artikel blevet indsendt til Veterinary Records Case Reports og genindsendt efter revision, med en beskrivelse af en hest, der blev ramt af equine sidewinder syndrome, men kunne fortsætte med at leve uden kliniske tegn to år efter. Denne artikel er blevet skrevet specielt for at informere dyrlægerne om sygdommen og om mulighederne for terapi.
Derudover har vi gennemført syv patologiske undersøgelser af heste, som er blevet aflivet på grund af equine sidewinder syndrome. Undersøgelserne viste, at alle hestene havde et adenom (en godartet tumor) på skjoldbruskkirtlen. Vi gennemfører derfor nu endokrinologiske undersøgelser af heste, der er ramt af equine sidewinder syndrome for at finde ud af, om der er tale om et endokrinologisk problem. Vi har nu undersøgt 23 heste, og nogle har højere Tyroxin og ACTH-indhold i blodet end normalt. Vi er nu ved at opbygge en kontrolgruppe (matched sample) for at kunne evaluere forskellen statistisk.
2. Fortsat arbejde med at analysere og publicere resultater fra spørgeskemaundersøgelse i tre lande omfattende katte- og hundeejere
To artikler er blevet publiceret i 2024 baseret på den nævnte spørgeskemaundersøgelse og en tredje er på vej:
Det ene artikel undersøger hunde- og katteejeres forventninger til avanceret veterinær behandling i Danmark, Østrig og Storbritannien. Artiklen viser dels, at mange ejere har store forventninger og vil gå rigtig langt, når det drejer sig om at behandle syge familiedyr, men også at der er store forskelle mellem landene. Således var det kun ca. halvt så mange ejere i Danmark (36%) som i Storbritannien (71%), der mente, at deres dyr burde have adgang til de samme behandlingsmuligheder som mennesker.
Den anden artikel undersøger, hvordan ejere af hunde og katte bruger internettet, ”Dr. Google”, til at finde oplysninger om mulig veterinær behandling af deres familiedyr. Undersøgelsens resultater viser, at dyrlæger bør spørge ind til, hvad ejere har fundet på nettet og drøfte det med dem. Endvidere er det vigtigt, at dyrlæger aktivt bruger deres egne hjemmesider til at videregive relevant information til klienterne.
I arbejdet med at udvikle en forenklet skala til at vurdere menneskers tilknytning til familiedyr via spørgeskemaer er der i de to første kvartaler af 2024 indsamlet data fra eksperter i dyre-mennesketilknytning. Disse data er nu bearbejdet og koblet til svarene fra ejere af kæledyr i de tre lande. Der er identificeret en skala, hvor syv spørgsmål anvendes, hvilket er en betragtelig forenkling i forhold til de 23 spørgsmål, der optræder i den oprindelige skala. Der ligger nu et udkast til en artikel, som forventes at blive indsendt til et tidsskrift i første kvartal af 2025.
3. Udvikling af de etiske rammer for brug og hold af familiedyr – samtykke eller positivt medspil?
Arbejdet går planmæssigt. Der er etableret en international projektgruppe, og der er gennemført en litteratursøgning. Den tyske forsker, Dr. Annika Bremhorst, som er bosat og arbejder i Schweitz, og som står for arbejdet med denne opgave, planlægger at være færdig i første halvdel af 2025.
4. Videre arbejde med intervention, som kan sikre varig ændring af hundeejeres adfærd
I alt deltog 67 hvalpeejere i den første udgave af appen Woof V1. Resultaterne er beskrevet i Ida Hald Simonsens kandidatafhandling. Denne indledende undersøgelse gav nogle lovende tidlige resultater på visse områder (fx en tendens til at ejere, der havde modtaget træning, brugte mere tid på gradvist at tilvænne deres hvalpe til adskillelse), mens ingen effekt blev fundet på andre områder (fx ejerrapporterede tidlige tegn på separationsrelaterede problemer), hvilket var forventeligt, da data blev indsamlet da hvalpene var omkring 5 mdr. gamle, før tydelige tegn på separationsrelaterede problemer normalt kan observeres.
For fuldt ud at kortlægge den mulige brug af programmet, er effekten ved at blive testet på en større gruppe af hvalpeejere, hvor hvalpenes udvikling følges indtil de når 1,5-års alderen. Herudover vil ejernes engagement og brug af appen samt deres overordnede tilfredshed med programmet blive analyseret. Baseret på erfaringerne fra den første version af appen er der således lavet en modificeret version. Her er der bl.a. nyt indhold i form af et modul, der omhandler hund-hund-aggression. Den nye version af appen, Woof V.2, blev lanceret den 1. juli 2024. Rekrutteringen kørte indtil december 2024, med over 300 nye hvalpeejere tilmeldt. Der arbejdes i øjeblikket primært på at indsamle data løbende fra hver hvalpeejer, forventeligt indtil december 2025.
5. Videre arbejde med at finde veje til at behandle og forebygge alene hjemme problemer hos hunde
Det videre arbejde med emnet er primært sket i regi af et projekt finansieret af Agria og SKK Forskningsfond, som er medfinansieret af Centret. Første del af projektet er gennemført i form af interviews med professionelle behandlere af alene hjemme problemer i Danmark, Sverige, og Norge. Disse resultater har dannet grundlag for to kandidatspecialer i henholdsvis Sverige og Norge, hvor Iben Meyer har været tilknyttet som medvejleder.
Resultaterne danner basis for anden del af projektet, hvor spørgeskemaer om alene hjemme problemer og metoder til behandling af disse bliver sendt ud dels til hundeejere, dels til professionelle behandlere i de tre lande. Formålet med denne del af projektet er at identificere faktorer, der adskiller succesfulde og ikke-succesfulde behandlinger.
Der er lavet en facebookside, hvor der ugentligt er et opslag om alene hjemme problemer. Formålet med denne side er samle følgere og derigennem øge interessen for området og spørgeskemaundersøgelserne, der lanceres i februar/marts 2025. Forhåbentlig vil data fra de to spørgeskemaer kunne danne grundlag for mindst to forskningspublikationer.
6. Fortsat arbejde med problemstillingerne vedrørende brachycephale hunde
Videncenter for Dyrevelfærd (ViD) har i 2024 bevilget støtte til Centrets fortsatte arbejde med at styrke sundheden hos kortsnudede hunderacer. Støtten bruges bl.a. til at vedligeholde den database, der blev etableret i forbindelse med ViD-projektet fra 2023, til direkte, online registrering af såkaldte BOAS-gradueringer fra ikke-stambogsførte hunde. I regi af projektet er der leveret fagligt input til kommende dansk lovgivning om avl af hunde.
Derudover er vi ved at udarbejde en videnskabelig artikel på baggrund af et veterinært speciale fra 2023-24, der undersøgte ejere af franske bulldogs overvejelser i forbindelse med anskaffelsen, deres opfattelse af hhv. racens og deres egne hundes sundhed samt deres holdning til BOAS-graduering som redskab. Der vil også blive udsendt et spørgeskema specifikt rettet mod opdrættere af kortnæsede racer primo 2025.
Endelig bliver der arbejdet videre med kampagnen fra 2023, som informerede om BOAS-graduering, og som foregik vha. opslag i relevante Facebookgrupper samt plakater og brochurer sendt til alle landets dyreklinikker og -hospitaler for familiedyr. Gennem kontakt med foreninger, Facebookgrupper m.m. skal der desuden gennemføres en spørgeskemaundersøgelse med henblik på at kortlægge, hvor de kortsnudede hunde i Danmark kommer fra. Eventuelle kommende tiltag rettet mod at forbedre avlen i Danmark vil kun have begrænset effekt, hvis en stor del af disse hunde importeres fra udlandet. Parallelt hermed arbejdes der på at få adgang til data om hundes oprindelse (de tre første cifre – landekoden – i chip numrene) fra Dansk Hunderegister.
7. Artikelprojekter fra seniorer
Janne har publiceret to artikler vedr. velfærd hos konkurrenceheste: én artikel om konfliktadfærd hos islandske heste, der medvirker i konkurrencer på eliteniveau, samt én artikel om konfliktadfærd og mundsår hos dressurheste.
Maja Arendt har publiceret en dansksproget artikel baseret på et studenterspeciale om labradoodles. En yderligere artikel rettet mod et internationalt tidsskrift er under udarbejdelse.
8. Anden medfinansiering
Nogle projekter kører videre fra sidste år:
- Konfliktadfærd hos konkurrenceheste – udvikling af valide indikatorer til sikring af hestevelfærden i sporten. Projektledere: Janne og Mette Uldahl. Kilde: QATO fonden. Periode: 1/1 2023 – 31/12 2025. Beløb: 1.238.910 DKK.
- The effects of social conditions on companion rabbit welfare. Projektleder: Cecilie. Kilde: Agria og SKK Forskningsfond. Periode: 1/4 2023 – 1/10 2024. Beløb: 797.000 SEK. Dataindsamling (videomateriale, spørgeskemaundersøgelser og adfærdsregistrering) er færdig. Dataanalyse og rapport er under udarbejdelse og færdiggøres i første kvartal af 2025, samtidig med en videnskabelig publikation indsendes (planlagt til Applied Animal Behaviour Science).
- Treatment of separation related problems in dogs: what works and what does not? Projektleder: Iben med Peter som medansøger. Kilde: Agria og SKK Forskningsfond. Periode 1/1 2023 – 31/12 2024. Første del af dataindsamlingen er gennemført, anden del gennemføres i starten af 2025, dataanalyse og færdiggørelse af rapport bliver afsluttet i første halvdel af 2025.
- Design of straw racks in group housing systems of horses with regard to minimizing agonistic interactions. Projektleder: Irena Czycholl. Kilde: Stiftung pro Pferd. Periode 1/10 2023 – 31/7 2024. Beløb: 13.800 CHF. Dette arbejde er afsluttet, og der er publiceret en videnskabelig artikel. Det vigtigste resultat er, at der bør være ét dyr for hver tre foderpladser for at mindske social aggression mellem dyrene og dermed reducere risikoen for skader. Derudover er det vigtig at overveje placeringen af en halmhæk, og det er en fordel, hvis hestene kan stå i hvert sit hjørne i stedet for ved siden af hinanden.
- Beurteilung der Folgen kongenitaler Brachyurie aus ethologischer Sicht [Vurdering fra en etologisk synsvinkel af konsekvenserne af, at hunde er født uden eller med kort hale]. Projektleder: Irena Czycholl. Periode 1/10-2023 – 30/9-2025. Kilde: Gesellschaft für Kynologische Forschung. Beløb: 35.520 €. Vi har afsluttet den første del af projektet og er i gang med fase 2 og 3, som vil blive afsluttet i efteråret 2025. Lige nu har vi skaffet et overblik over konsekvenserne af at være født med kort hale på hundenes sociale adfærd, baseret på ejernes vurdering. Det vigtigste resultat er, at hunde med korte haler er lige så sociale som hunde med lange haler, og at der er mindre aggressiv interaktion, når hunde med korte haler er involveret. Men hvis der er en aggressiv interaktion, er hunde med korte haler i højere risiko for at komme til skade. Dette kan forklares med, at de ikke så godt kan kommunikere ønsket om at afslutte en kamp. Vi vil nu undersøge konsekvenser, der opstår i forhold til bevægelse og hundenes personlighed, ligesom vi vil observere deres adfærd i et testområde. Den første artikel fra projektet vil snart blive indsendt til Applied Animal Behaviour Science
- Bevilling fra QATO-fonden 200.000 DKK til Mette Halck’s PhD projekt om vurdering af kropssammensætning og udvikling af fedtlever hos kaniner. Periode 2023-2026. Projektet omhandler metoder til at vurdere mængden af kropsfedt af kaniner, så der i fremtiden kan forskes i, hvilke konsekvenser eksempelvis overvægt har for kaniner.
Der er kommet otte nye projekter til:
- En bevilling fra Agria og SKK Forskningsfond til projektet om, hvordan man bedst introducer og sikrer velfærden for flere katte i samme husstand med Peter som projektleder og Ayoe, Thomas og Irena som deltagere. Periode 1/1-2024 - 30/11-2025. Beløb: 866.250 SEK. Dataindsamlingen er afsluttet, og der arbejdes på at udarbejde to videnskabelige artikler.
- Desuden er der kommet bevilling fra ViD til det omtalte projekt om forebyggelse af BOAS hos kortsnudede hunde med Merete som projektleder og Helle og Peter som deltagere. Perioden er 15/2 2024 - 31/03 2025. Beløb: 353.000 DKK. Se nærmere om projektet under punkt 6.
- I samarbejde med Zoo har Björn, Irena og Cecilie fået bevilling til et treårig erhvervs-ph.d.-projekt om kakaduer, som startede 1. august 2024. Beløb: 360.000 DKK til KU. Det drejer sig om avl af disse dyr i fangenskab med henblik på genudsætning. Projektet vil også have stor relevans for privates hold af kakaduer.
- Et projekt om effekten af hundes personlighedsvurdering på ejeres holdning og adfærd har fået bevilling fra Agria og SKK Forskningsfond, med Roi og Björn som ansøgere. Perioden er 1/1 2025 - 31/12 2025. Beløb: 575.113 SEK. Projektet omhandler både hvor gode ejere er at vurdere deres hundes personlighed og emotioner, og hvordan de forandrer deres omgang med hunden, når de får en eksperts bedømmelse af hunden.
- Et nyt projekt med titlen ”Vil heste vælge at være sammen med mennesker” er blevet bevilliget fra Hesteafgiftsfonden, med Irena som projektleder og Janne og Peter som deltagere. Beløb: 255.000 DKK. Projektet vil starte i april 2025. I projektet gennemføres en balanceret og standardiseret undersøgelse af fire forskellige situationer, hvor heste frit kan vælge at være sammen med en person eller søge væk fra interaktionen for at være sammen med artsfæller. En større viden om hestes adfærdsudtryk, når de frivilligt vælger at være sammen med mennesker, er vigtig for at forstå, hvilke oplevelser heste opfatter som positive i forbindelse med ridning og træning. Projektet vil tilvejebringe vigtig grundviden, som skal danne basis for en fremtidig forskningsindsats med fokus på positiv velfærd hos rideheste.
- Et andet nyt hesteprojekt er bevilliget fra Videnscenter for Dyrevelfærd med Irena som projektleder og Janne som deltager. Beløb: 480.672 DKK. Projektet vil fokusere på indikatorer for en positiv mental tilstand hos heste i forbindelse med ridning. Indtil nu har de fleste studier fokuseret på konfliktadfærd, dvs. indikatorer for negativ mental tilstand. Projektet starter i foråret 2025.
- Et projekt med titlen ”Udvikling af en basisprotokol til velfærdsvurdering af kaniner der holdes til private formål” er bevilliget fra ViD med Cecilie som projektleder og Irena og Mette som deltagere. Projektet har til formål at udvikle et værktøj til private ejere til at monitorere deres kaniners velfærd. Protokollen vil danne en basisprotokol til videre udvikling for kaniner i andre sektorer, samt fungere som undervisningsmateriale for hensigtsmæssig pasning af familiekaniner. Projektet starter d. 1/5 2025. Beløb: 309.035 DKK.
- Et projekt om kriterier for etablering af avlsprogrammer for hunde har fået bevilling fra ViD med Helle, Peter og Merete som ansøgere. Perioden er 1/1 2025 - 31/12 2025. Beløb: 482.400 DKK. Med udgangspunkt i rygscreeningsprogramme for gravhunde, uddrages en række faktorer og forhindringer, der kan påvirke implementering af et avlsprogram og opdrætternes måde at selektere deres avlsdyr på.
9. Den årlige konference om velfærd hos familiedyr – denne gang om adfærdsproblemer hos hunde
Centrets årlige konference med titlen ”Er familiehunde forkælede familiedyr eller misforståede mutanter?” blev afholdt 4. november i samarbejde med Videncenter for Dyrevelfærd. Konferencen havde bredt fokus på familiehundens velfærdsmæssige udfordringer, herunder adfærdsproblemer. Der var omkring 100 til stede fysisk og omkring 20 deltog online. Præsentationerne fra konferencen ligger under ”ViD offentligt møde” her.
10. Mindst fire artikler vil blive publiceret i fagfællebedømte internationale tidsskrifter, heraf mindst én baseret på et specialeprojekt
- Arendt, M. L., Fagerlund, T. M., Gelskov, L. V., Lorenz, S. A. N., Nielsen, S. S., & Sandøe, P. (2024). Hvorfor er labradoodles så populære, og hvad består de af? Resultater fra en dansk spørgeskemaundersøgelse. Dansk Veterinærtidsskrift, 2024(4). Peer reviewed – baseret på specialeprojekt.
- Christensen, J.W., Jensen, D., König von Borstel, U.U. (2024). Conflict behaviour in Icelandic horses during elite competition. Applied Animal Behaviour Science, 271, 106166. https://doi.org/10.1016/j.applanim.2024.106166
- Christensen, J.W., Uldahl, M., 2024. Oral behaviour during riding is associated with oral lesions in dressage horses – A field study. Applied Animal Behaviour Science, 279, 106396. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0168159124002442
- Corr, S.A., Lund, T.B., Sandøe, P. & Springer, S. (2024). Cat and dog owners’ expectations and attitudes towards advanced veterinary care (AVC) in the UK, Austria and Denmark. PLoS ONE, 19(3), e0299315. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0299315
- Lund, T. B., Forkman, B., Meyer, I., & Sandøe, P. (2024) How is human socioeconomic position linked with dog ownership practices? A study from Denmark, Anthrozoos, 37(6), 1171–1193. https://doi.org/10.1080/08927936.2024.2384211
- Springer, S., Lund, T. B., Corr, S. A., & Sandøe, P. (2024). Does “Dr. Google” improve discussion and information about their pets in three European countries. Frontiers in Veterinary Science, 11, 1417927. https://doi.org/10.3389/fvets.2024.1417927
- Weidling, G., Krieter, J., Lübben, R., Czycholl, I. (2024) Dominance hierarchy does not influence distances travelled and area utilization in a large group of ponies, Applied Animal Behaviour Science, 271, 106178. https://doi.org/10.1016/j.applanim.2024.106178
- Nielsen S.S., Larsen C.H., Frederiksen J.M., Christensen T. & Sandøe P. (2025 – men udkommet i 2024). Lifetime health care costs for dogs based on data from seven veterinary clinics in Denmark. Preventive Veterinary Medicine, 234, 106384. Baseret på et specialeprojekt. https://doi.org/10.1016/j.prevetmed.2024.106384
- Puttkammer, N., Hildebrandt, F., Krieter, J., & Czycholl, I. (2024). How should one design and position straw feeders in group-housed horses? A case study on occupancy and agonistic interactions at straw feeders in a large group of horses. Applied Animal Behaviour Science, 280, 106423. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0168159124002715
11. Mindst tre nye specialeprojekter vil blive gennemført
Der er en stor og voksende interesse blandt veterinær- og husdyrbrugsstuderende for at skrive BA-opgaver og kandidatspecialer inden for Centrets arbejdsområde og med Centrets forskere som vejledere:
- Ditte Rich Stærk og Ida Maria Hansen: Consequences of lop-ear conformation on rabbit health and welfare. Veterinær bachelor-opgave, Københavns Universitet (KU). Afsluttet juni 2024. Vejledere: Peter og Cecilie.
- Emma Almquist: Recurrent backgrounds and character traits in dogs with separation related problems. Biologi, masterprojekt, Sveriges Lantbruksuniversitet. Afsluttet maj 2024. Dansk vejleder: Iben.
- Femke Castelino: Recognition of emotional states in companion rabbits by owners, non-owners and professionals (arbejdstitel). Veterinært masterspeciale, Utrecht Universitet, København Zoo KU. Afsluttet december 2024. Vejledere: Ineke van Herwijnen, Mette og Cecilie.
- Freja Bak, Jeanie Rønnentoft Haraldsen: Maternal behaviours effect on puppies’ behavioural development - How postpartum maternal behaviours in dogs affect the development of both wanted and unwanted behavioural traits in the puppy. Afsluttet juni 2024, Husdyrvidenskab, bachelor-opgave, KU.Vejleder: Irena.
- Isabella Thybo Mejlstrup: Personality of the domestic rabbit (Oryctolagus cuniculus domesticus): A tool for identifying dimensions of personality in companion rabbits. Veterinært masterspeciale, KU, afsluttet juli 2024. Vejledere: Björn og Cecilie.
- Julie Moth Frederiksen & Caroline Hindborg: Dyre dyrlæger? Estimerede livstidssundhedsomkostninger for hunde i Danmark 2006-2023. Veterinært masterspeciale, KU, afsluttet januar 24. Vejleder: Peter.
- Karoline Måseide Thomassen. Bruk av mat ved behandling av separasjonsrelaterte problemer hos hunder. Biologi, masterprojek, Norge miljø- og biovitenskapelige universitet. Afsluttet juni 2024. Dansk vejleder: Iben.
- Kathrine Kirkholt: An evaluation of the predictive accuracy of behavioural assessments in animal shelters for identifying future behavioural problems in shelter dogs. Husdyrvidenskab, bachelor-opgave, KU, afsluttet juni 24. Vejleder: Björn.
- Klara Hanefeld Egeriis: Relationship between inbreeding coefficients, body weight, and litter size for 4 Danish dog breeds. Husdyrvidenskab, bachelor-opgave, KU. Afsluttet juni 2024. Vejledere: Bernt Guldbrandtsen og Helle.
- Lara Eldakkak: Understanding indoor urination as a behavioral problem in dogs. Afsluttet juni 2024. Veterinær bachelor-opgave, KU. Vejleder: Irena.
- Malthe Mangart Søland: Dyrlægeskræk hos hunde. Veterinær bachelor-opgave, afsluttet juli 24. Vejleder: Peter.
- Nugga Marie Møller Petersen: Behavioral problems in pet rabbits and interlinks with personality traits - A review. Husdyrvidenskab, bachelor-opgave, KU. Afsluttet juni 2024, Vejleder: Irena.
- Sabine Toft Thorslund: Undersøgelse af hvilke adfærdsproblemer man observerer hos samlevende katte, og hvordan introduktionsmåden og andre faktorer potentielt kan have indflydelse på udvikling af disse konflikter. Veterinært masterspeciale, KU. Startet foråret 2024 og forventes afsluttet i foråret 2025 (grundet barselsorlov). Vejledere: Peter og Ayoe.
- Sanne Rath Madsen & Isabella Uldall Juul: Separationsangst hos hunde: En tilgang til identifikation af risikofaktorer og implementering af forebyggelsesstrategier Veterinær bachelor-opgave, KU. Afsluttet juni 24. Vejleder: Björn.
- Simone Bjerregaard Krog og Mette Gytkiær Moerner. Sammenhængen mellem atopisk dermatitis og uønsket adfærd hos atopiske hunde. Veterinært masterspeciale, KU. Afsluttet juni 2024. Vejleder: Iben.
- Simone Frederikesen: Forståelse og håndtering af hundeadfærd ved brug af C-BARQ og testbatterierne DMA og BPH. Husdyrvidenskab, bacheloropgave, KU. Afsluttet juni 24. Vejleder: Björn.
- Sofie Kaas Rasmussen: Tail length’s effect on dog welfare - Association between the length of the tail and social behavior in dogs. Masterprojekt, husdyrvidenskab, KU. Afsluttet april 2024. Vejleder: Irena.
- Sofie Thorsgaard Pedersen og Emma Fyrstelin Kristiansen: Forekomst af kejsersnit hos tæver registreret i Dansk Kennelklub i perioden 2013 – 2022, En undersøgelse af prævalens, risikofaktorer og begrundelser for kejsersnit. Veterinært masterprojekt, KU. Afsluttet januar 2024. Vejledere: Peter og Helle.
- Uldall Juul: Separationsangst hos hunde: En tilgang til identifikation af risikofaktorer og implementering af forebyggelsesstrategier. Veterinær bachelor-opgave, KU, afsluttet juni 24. Vejleder: Björn.
- Laura Sofie Römmelmayer Lundegaard og Mathilde Luth Møller-Petersen: The Effect of Activation in Connection with Feeding on Attention Seeking Behaviour in Indoor Cats. Veterinært masterprojekt. Afsluttet Januar 2025. Vejledere: Peter og Ayoe.
- Emilie Hermann Schimming og Celine Skovbo Larsen: Breeding tendencies and impact of artificial insemination on litter size and puppy mortality in 13 Danish Kennel Club breeds. Veterinært masterprojekt, KU, afsluttet januar 2025. Vejledere: Jan Bojsen-Møller Secherog
- Louise Marie Jønsson og Diana Jean Laurent: Anvendelsen af hundebure i Danmark. Veterinært masterprojekt, KU, forventes afsluttet april 2025. Vejledere: Helle, Irena og Peter.
- Ea Marie Buchholtz Pedersen: Developing and evaluating a new Danish owner-reported canine quality of life questionnaire to facilitate early recognition of age-related health problems in ageing dogs, forventes afsluttet juni 2025. Vejledere: Tina, Thomas og Peter.
12. Mindst fire artikler rettet mod fagpersoner eller en bredere offentlighed i Danmark vil blive publiceret. Endvidere vil vi formidle via artikler i Den Store Danske. Desuden vil Centret være synligt på X (tidligere Twitter) og via interviews i de skrevne og elektroniske medier både nationalt og internationalt
Centret har præsteret meget omfattende formidlingsaktiviteter:
- Artikler om equine sidewinder syndrome til hesteinteresserede: Czycholl, I. (2024) Gangstörung: Neues zum Sidewinder Syndrom, Cavallo Magazin, 05/2024. Sørensen, AG., Czycholl, I. (2024) Ukendt sygdom: Kender du en ”Crabwalker”? Ridehesten, 02/2024
- Flere af Centrets undersøgelser blev omtalt, og Peter blev interviewet i en stort opsat artikel af Malene Jensen, Det svære farvel, i Weekendavisen 12/7-24.
- Centrets arbejde med avl af fladsnudede hunde blev omtalt, og Peter blev interviewet i artikel af Oliver Bodh Larsen i Euroman, Hundehoveder, i Euroman maj 24
- Ayoe, Charlotte og Peter har bidraget med faktabokse og interviews (for Ayoes og Peters vedkommende) til Lisbeth Wulff og Rasmus Botoft, Kattens bog – En hyldest, der udkommer på Gyldendal til oktober.
- Peter var hovedperson i interview om brug af heste i sporten af Christina Hilstrøm, Kan piskevideo blive hestesportens endeligt?, Berlingske 29/7-24.
- Janne var hovedperson i et interview i DR’s nyhedspodcast Genstart 22/8-24, Ufri dressur, om hestesport med Anna Ingrisch som vært.
- Adfærdsproblemer hos hunde blev behandlet i en podcast fra Dansk Veterinærtidsskrift, hvor der bl.a. var interview med Iben.
- Radionauterne podcast behandlede spørgsmålet: Hvordan kan hunde forstå mennesker? baseret på interview med Iben.
- Endvidere har der været en artikel på Faunalytics.org om resultaterne fra den publicerede artikel, Meyer et al., Behavior problems in dogs – an assessment of prevalence and risk factors based on responses from a representative sample of Danish owners.
- Irena var 22/1-24 hovedperson I en tysk podcast om hendes og kollegers seneste forskning i equine sidewinder syndrome.
- Peter var hovedperson i interview i DR’s nyhedspodcast Genstart 22/1-24, Et rigtigt hundeliv, om avl af hunde med Anna Ingrisch som vært.
- Peter var hovedperson i interview i DR’s program Kulturen på P1 den 3. april 2024 som under overskriften Et hundeliv viede halvdelen af udsendelsen til at forstå, hvordan vores blik på hunden er i forandring.
- Endvidere har Peter skrevet en kronik om den påståede positive sundhedsmæssige effekt af at holde hund, som blev offentliggjort i Weekendavisen 16/8-24.
- Der er kommet en artikel om dyrevelfærd i lex.dk med Peter Sandøe som forfatter, en artikel om hestesport er opdateret af Janne og Mette Uldahl. Der er artikler på vej om bl.a. katte, kaniner og heste med Centrets medarbejdere som bidragydere.
- Artiklen, Corr SA, Lund TB, Sandøe P & Springer S. (2024). Cat and dog owners’ expectations and attitudes towards advanced veterinary care (AVC) in the UK, Austria and Denmark, har fået omtale i seks udenlandske medier og på en britisk blog rettet mod interesserede i hunde og katte. Desuden har den fået omtale i en artikel fra Ritzau, hvortil Maja og Peter blev interviewet.
- Artiklen Springer, S., Lund, T. B., Corr, S. A., & Sandøe, P. (2024). Does “Dr. Google” improve discussion and information about their pets in three European countries, har fået omtale i tre østrigske medier.
- ”Hvorfor har jeg hunde?”, Peter Sandøe medvirkede i Brinkmanns briks på P1, 7/11-24.
- ”Dyrebare eller bare dyr?”, Peter Sandøe blev interviewet af Lone Frank i podcasten 24 spørgsmål til professoren, 25/11-24.
- Artiklen Nielsen S.S., Larsen C.H., Frederiksen J.M., Christensen T. & Sandøe P. (2025). Lifetime health care costs for dogs based on data from seven veterinary clinics in Denmark. Preventive Veterinary Medicine, 234, 106384, blev omtalt i en stort opsat artikel i Politiken, 25/12-24.
De ovenfor nævnte artikler og interviews er blevet delt både på LinkedIn og X.
Et eksempel på en meget vellykket formidling via sociale medier er følgende: Helle skrev den 24. juni 2024 et indlæg på LinkedIn, som reaktion på Go’morgen Danmarks promovering af en hund med adskillige tegn på overtypning. Indlægget nåede bredt ud med over 4.000 unikke visninger.
Det kan også nævnes, at Irena har været aktiv i med at vedligeholde af en Facebook gruppe for hesteejere med information om equine sidewinder syndrome.
Endelig kan det nævnes, at kaninens dage blev afholdt igen i år 12-14 august 2024 med Mette som ankerperson.
13. Målrettet formidling – i denne omgang vedrørende hunde
Iben, Helle og Peter har gennem hele 2024 arbejdet med manuskriptet til en hundebog for Gyldendal med planlagt udgivelse i april 2025. Titlen er Din kompetente hund. Bogen bliver videnskabeligt funderet og vil omhandle emner som fx hundens domesticering og udviklingshistorie med mennesket, hundens sanser og dens måde at kommunikere på, forskellige former for indlæring samt hundens fysiske, mentale og følelsesmæssige behov fra hvalp til senior. Manuskriptet er afleveret til redaktøren, men der pågår endnu noget arbejde med illustrationer samt endelig korrektur. Der planlægges et arrangement i regi af Centret i forbindelse med lanceringen af bogen.
Arbejdet med bogen har slugt meget tid i 2024; men i 2025 vil vi med baggrund i arbejdet med bogen kunne arbejde videre med en hjemmeside rettet mod hundeejere.
14. Vores 7,5 ECTS kursus på masterniveau i familiedyr vil blive gentaget, og der vil blive arbejdet på at tiltrække studerende fra et bredt spektrum af uddannelser
Kurset blev gentaget i, blok 4, i 2024. Tre af Centrets seniorer, Iben, Björn og Peter, var ligesom sidst de primære undervisere. Da første runde af kurset i 2023 fungerede godt, skete der kun mindre tilretninger. Til gengæld vil der blive gjort en større indsats for at skabe interesse hos studerende fra andre studieretninger end husdyrvidenskab. Dette virkede. Vi havde således 24 deltagere, hvilket er en fordobling i forhold til sidste år. Ikke mindst var det glædeligt, at der var en del veterinærstuderende.
Andre aktiviteter i 2024
Bidrag til ViD konference om hestevelfærd
Desuden kan det nævnes, at den årlige konference ved Videnscenter for Dyrevelfærd (ViD) blev afholdt i samarbejde med Centret, hvor Irena, Janne og Peter stod for planlægningen og sammensætningen af det faglige program. Emnet for konferencen var velfærd hos rideheste, og alle 130 deltagerpladser blev optaget på meget kort tid. Desuden deltog omkring 200 online. Præsentationerne fra konferencen ligger under ”ViD konferencen 2024” her.
Bidrag til konferencer
Centrets forskere har været flittige til at rejse ud og præsentere resultater af centrets arbejde på internationale konferencer. Det har Iben gjort én gang, Peter tre gange, Janne én gang, Svenja to gange og Irena tre gange. Den franske adfærdsdyrlæge Alexandra Lionnet, der har været tilknyttet centret en måned i 2024 for at hjælpe med at færdiggøre et par projekter, har også præsenteret resultater af centrets arbejde ved en international kongres.
Input til myndigheder og lovgivningsarbejde
Regeringen og en række af Folketingets partier offentliggjorde i februar 2024 et dyrevelfærdsforlig, der bl.a. indeholdt et ønske om at iværksætte initiativer mod ekstrem avl af familiedyr. Centret har på Fødevarestyrelsens forespørgsel udarbejdet rapporten ”Kriterier for avl og andet fagligt input vedrørende familiedyr til Dyrevelfærdsforliget 2024” på 27 sider.
Rapporten beskriver mulige generelle krav til avl af familiedyr med fokus på hunde. Der er udvalgt en række arvelige lidelser, som forekommer i en eller flere racer, medfører smerte eller anden form for lidelse hos de berørte hunde, har en kendt arvbarhed, og hvor der findes et avlsprogram med dokumenteret, positiv effekt på sundheden. Indførelsen af tiltag, der kan forbedre sundheden for kortsnudede hunderacer har høj prioritet, og her er BOAS-graduering et oplagt værktøj. Der er dog endnu ikke foretaget studier af metodens effekt målt over flere generationer, men det er en opgave, der også er planlagt i regi af Centret.
Rapporten indeholder også Centrets input til en præcisering af regler om opbinding af hunde samt fagligt bidrag til en kommende fastsættelse af minimumsalderen for adskillelse af kaninunger fra deres mor.
Centret har desuden deltaget i flere møde for interessenter i FVST i forbindelse med den kommende lovgivning.
Centret har også udarbejdet to høringssvar til ny eller ændret lovgivning af betydning for familiedyrs velfærd:
- Forslag til EU-forordning om hundes og kattes velfærd og sporbarhed (jan. 2024). Centret udtrykte støtte til etableringen af fælles lovgivning i EU på dette område, herunder en regulering af online salg af hunde og katte.
- Ændringer i bekendtgørelsen om ikke-kommerciel flytning af selskabsdyr (feb. 2024) Centret pegede på problemstillingen med tilstrækkelig socialisering hos opdrætter, når muligheden for import af hvalpe ved 8 uger fjernes pga. rabiesrisiko.
Endvidere kan nævnes, at Irena og Janne har leveret rådgivning om hestes velfærd til den relevante myndighed i EU.
Anden undervisning
Iben har stået for gennemførelse af Fagveterinærsygeplejerske uddannelsen i klinikrelateret familiedyrs-adfærd i samarbejde med Den Danske Dyrlægeforening og Universitetshospitalet for Familiedyr. Efteruddannelsen startede i januar 2024 og blev afsluttet i december 2024 og var, ifølge deltagernes evaluering og tilbagemeldinger, en stor succes.