Benchmark for dyrevelfærd

Tre køer der spiser
📷 Dab // Colourbox.com

Siden 2018 har en række forskere ved KU arbejdet på at udvikle en ny metode til estimering af dyrevelfærd på nationalt niveau inden for de vigtigste dyrearter i dansk husdyrproduktion. Metoden gør det muligt at sammenligne den samlede effekt af forskellige velfærdsinitiativer inden for hver husdyrart i form af henholdsvis lovgivning og markedsdrevet dyrevelfærd mellem forskellige lande. Samtidig kan dyrevelfærdsniveauet vurderes i relation til både den nationale produktion og det nationale forbrug. 

Indtil videre er metoden anvendt på grise, slagtekyllinger og malkekvæg i fem lande, Danmark, Nederlandene, Storbritannien, Sverige og Tyskland.

På de underliggende sider gives der en generel introduktiontil Benchmark-metoden, og der præsenteres resultater for grisslagtekyllinger og malkekvæg for de fem lande. Arbejdet, der er gennemført i 2024 og starten af 2025 vedrører produktion og forbrug i Danmark og fire andre lande i 2023. I år er der særligt fokus på udviklingen over tid fra 2018 til 2023, og der tages udgangspunkt i den danske udvikling, hvor det fremgår, at den markedsdrevne dyrevelfærd for grisekød er stagneret, formodentlig på grund af økonomisk krise de foregående år, fortsat høje fødevarepriser og generel usikkerhed. Når det drejer sig om kyllingekød og mejeriprodukter går det lidt bedre, men selvom der ses en lille stigning i andelen af velfærdskylling- eller indvejet velfærdsmælk, så ses der en nedgang i produktion og forbrug af de økologiske produkter

Nyeste publikationer