Forekomsten af øreproblemer hos kaniner og sammenhæng med ørestilling.

Som led i et veterinært speciale undersøges forekomsten af øreproblemer hos kaniner, samt indflydelsen af alder, race og øreposition (opretstående/hængende). Projektet tager udgangspunkt i hypotesen om, at kaniner med hængende ører er i større risiko for at udvikle øreproblemer end kaniner med opretstående ører.
Brun kanin i sele på tur

📷 Angelo Cordeschi // Dreamstime.com

Hængeører er tilsyneladende problematisk for ørevoks-passage

Vilde kaniner har fra naturens side opretstående ører. Hængeører er et fremavlet karaktertræk hos tamkaniner. Erfaring peger på, at hængeører kan skabe problemer for kaninen, fordi knækket kan medføre forsnævring af øregangen, hvilket kan forhindre den naturlige tømning af den tykke ørevoks. Ørevoksen kan således ophobes i øregangen, hvorved der kan blive lagt pres på øregangen og trommehinden. Det kan føre til hhv. udposning på øregangen samt en sprængt trommehinde, hvilket medfører ophobning af ørevoks i mellemøret med den konsekvens, at knoglevævet omkring mellemøret opløses. Disse tilstande er yderst smertefulde for kaninen.

Øreproblemer hos kaniner er formodentlig stærkt underdiagnosticeret, da mange kaniner aldrig kommer til dyrlæge. Derudover er kaniner byttedyr, der undertrykker tegn på svaghed og sygdom, da svaghed øger risikoen for at blive ædt af rovdyr. Ofte vil selv erfarne kaninejere derfor overse tegn på smerte. Der er derfor en risiko for, at mange kaniner lider af kroniske øresmerter, uden deres ejernes vidende.  

Formålet med dette projekt er at undersøge forekomsten af øreproblemer hos kaniner, samt indflydelsen af alder, race og øreposition (opretstående/hængende). Projektet tager udgangspunkt i hypotesen om, at kaniner med hængende ører er i større risiko for at udvikle øreproblemer end kaniner med opretstående ører. 

Projektet inkluderer kaniner i alle aldre og køn, med både hænge- og opretstående ører samt med og uden historik om øreproblemer. Projektet indebærer undersøgelse af kranie og ører på aflivede kaniner. Ved undersøgelsen undersøges bredden af øregangen samt ændringer i øregang og mellemøre. De aflivede kaniner kommer fra kaninopdrættere samt almen praktiserende dyrlæger, hvor ejer har givet samtykke til at donere sin kanin til projektet. Der vil blive søgt godkendelse fra Etisk Administrativt Udvalg, Forskningsetisk Komité og Animal Ethics Institutional Review Board på Københavns Universitet, og der vil være skriftligt ejersamtykke til brug af kanin og data fra interviews. Der udføres ingen undersøgelser på levende dyr, og alle de dyr, der obduceres, skulle alligevel aflives grundet sygdom eller bestandregulering.  
 
Indsamling af donerede kaniner vil forventeligt foregå fra september til november 2023.

 

 

 

 

 

 

Petrine Brandt – veterinærstuderende

Freja Mogensen – veterinærstuderende

Mette Halck – dyrlæge og ph.d.-studerende

Mette Schjærff – dyrlæge og studielektor

Søren Saxmose Nielsen – dyrlæge og professor

Peter Sandøe - professor