Forekomst af kejsersnit hos racehunde i DK og årsager hertil
Frekvens af kejsersnit er steget støt de sidste 10 år
Mange tæver klarer fødslen helt selv, uden nogen former for fødselskomplikationer. Dog fremgår det af litteraturen, at dyrlæger i forskellige lande oplever kejsersnit som et velkendt fænomen i klinikken.
Data fra Dansk Kennel Klub viser at ca. 15% af fødsler hos danske racehunde foregår ved kejsersnit. Grundene til kejsersnit kan være mange og kan bl.a. hænge sammen med arvelige faktorer. Tidligere studier viser, at de hyppigste årsager til kejsersnit er manglende veer hos tæven, tævens vægt, hendes alder, og om hun har været udsat for kejsersnit tidligere. Desuden kan der være årsager relateret til fostret, herunder misdannelser, for store fostre eller forkert placering i fødselskanalen.
Formålet med dette projekt er at undersøge grundene til kejsersnit hos danske racehunde. Dette vil blive gjort ved at udforske hvilke udfordringer og beslutninger opdrætter står overfor under de fødsler som ender i kejsersnit, og om der igennem dette kan identificeres visse tendenser eller risikofaktorer for kejsersnit.
Projektet baseres primært på data fra Dansk Kennel Klub (DKK) fra perioden 2013-2022 og spørgeskemaer,som udsendes til DKK’s opdrættere. Dette spørgeskema vil blive udarbejdet baseret på interviews med dyrlæger og opdrættere.
Tilmelding til interviews foregår via: projektkejsersnit@outlook.dk
Emma Fyrstelin Kristiansen – Veterinærstuderende
Sofie Thorsgaard Pedersen – Veterinærstuderende
Jan Bojsen-Møller Secher – Dyrlæge og Lektor (hovedvejleder)
Peter Sandøe – Professor
Helle Friis Proschowsky - Dyrlæge