Regler og praksis vedrørende hunde på tværs af lande
Dette projekt vil kortlægge og sammenligne regler og normer for god praksis i forhold til avl, opdræt, salg og hold af hunde i en række lande. Et centralt fokus vil være en sammenligning i forhold til de danske regler og de danske normer for god praksis.

I dette projekt vil vi kortlægge og sammenligne regler og normer for god praksis i forhold til avl, opdræt, salg og hold af hunde i en række lande. Et centralt fokus vil selvfølgelig være en sammenligning i forhold til de danske regler og de danske normer for god praksis. Vi vil sammenligne med mindst seks europæiske lande med henblik på at dække de lande, hvor der er sket mest på området, og med henblik at få en interessant spredning. Desuden vil vi inddrage toneangivende vestlige, ikke-europæiske lande, fx USA, Australien og New Zealand.
Problemstillinger, som skal undersøges:
- Krav til og praksis i forbindelse med opdræt: Alder ved videreformidling, yderligere krav til (herunder uddannelse af formidlere) og definition af kommercielt opdræt.
- Begrænsninger og krav i forbindelse med import af hunde fra udlandet.
- Krav og begrænsninger i forhold til neutralisering af hunde (forbud mod kastration uden grund i Norge og påbud om kastration i australske stater), herunder også i hvilken alder indgrebene foretages.
- Begrænsninger i avl: Forbud mod bestemte (”farlige” racer) og restriktioner på avl af ekstreme racer.
- Krav vedrørende hold af hund: Hund i snor, mundkurve på bestemte hunde i det offentlige rum, forbud mod at hunde strejfer etc. Her kunne der også være noget om praksis og normer i forhold til hold af hunde i byer og i lejligheder. Opsamling af efterladenskaber m.m.
- Herreløse hunde: Opsamling af dem, internater, aflivning etc.
- Træningsmetoder: Forbud mod elhalsbånd etc.
- Krav om fastspænding af hunde i biler etc.
På baggrund af denne afdækning vil man kunne finde inspiration til udvikling af området i Danmark og til internationalt samarbejde.
Hunden er ikke alene det tidligst domesticerede husdyr, men er også i hvert fald i den vestlige verden det dyr, flest mennesker faktisk deler hus med. I Danmark er det omkring hver femte husstand, hvori der er en hund. I nogle europæiske lande er tallet lavere; mens det i USA og Australien er i omkring hver tredje husstand, der har en hund. Ikke alene måden, hundene holdes og opdrages på, men også måden, hvorpå de avles og opdrættes, kan give anledning til velfærdsproblemer, lige som der kan være problemer i forhold til farlige hunde og herreløse hunde.
For at forebygge og håndtere sådanne problemer er der på tværs af lande forskellige regler og ikke-kodificerede praksisser, som danner grundlag for myndigheders og NGO’ers håndtering af problemerne. Da hunde i modsætning til landbrugsdyr ikke er i fokus som genstande for handel og eksport, er de i høj grad et nationalt anliggende med meget lidt international regulering.
En undtagelse er The European Convention for Protection of Pet Animals.
Informationerne vil blive indsamlet via litteratur- og internetsøgninger kombineret med informationer fra personlige kontakter til embedsværket og relevante akademikere og repræsentanter for NGOer i de pågældende lande. De to personer bag dette projekt, Björn Forkman og Peter Sandøe, har tilsammen et meget stærkt internationalt netværk, som vi håber kan kombineres med FVST’s netværk.
Plan
Fase 1: Eksplorativt litteratur- og internetbaseret videns-indsamling (måned 1).
Fase 2: Fastlæggelse af temaer, som vi vil gå i dybden med, valg af lande og formulering af spørgeguide (måned 2-3).
Fase 3: Gennemførelse og af interviews med nøglepersoner og indsamling af dokumenter med relation til de valgte temaer og lande (måned 4-9)
Fase 4: Dissemination (måned 10-12)
- Deltagelse med præsentation på to nationale konferencer/møder
- Deltagelse med præsentation på en international konference
- En artikel til et internationalt tidsskrift med peer review (indsendt - ikke nødvendigvis antaget)
- To artikler i danske fagblade
- Mindst to bidrag til den offentlige debat
- Rapport, der skal benyttes som baggrund for indholdet på ViDs hjemmeside. FVST er ansvarlig for at formulere materialet til hjemmesiden. Materialet kan desuden evt. præsenteres på www.dyreetik.dk og www.animalethics.net, hvilket drøftes med FVST, når projektet er afsluttet).
Vi vil overholde 7-dagesreglen for offentliggørelse. Det vil sige, at KU først kan offentliggøre resultater fra projektet 7 hverdage efter, at leverancen er FVST i hænde. Grunden er FVST’s behov for at orientere ministeren/departementet og udarbejde evt. beredskabsmateriale.
Lovgivning om opdræt og hold af familiehunde – hvordan ligger Danmark i forhold til andre lande?
Af I. Meyer, S. Stig Andersen, B. Forkman, S. Saxmose Nielsen og P. Sandøe.
Dansk Veterinærtidsskrift 04 2021.
Danmark har en meget omfattende og detaljeret lovgivning, når det drejer sig om at sikre velfærden hos landbrugs- og forsøgsdyr. Når det kommer til familiedyrene, herunder hundene, er der meget mindre lovgivning. Er dette unikt for Danmark – eller er det noget, vi har til fælles med de lande, som vi normalt sammenligner os med? Dette spørgsmål forsøger forskerne i denne artikel at besvare baseret på resultaterne fra et projekt, hvor de sammenlignede lovgivningen vedrørende hunde i 11 lande.
Hent artiklen fra DVT som pdf her.
Lovgivning om opdræt og hold af familiehunde på tværs af 11 lande
Af I. Meyer, S. Stig Andersen, B. Forkman, S. Saxmose Nielsen og P. Sandøe.
Dansk Veterinærtidsskrift, online, 26. april 2021.
Dyrevelfærdslovgivning udgør et vigtigt redskab til at sikre rimelige mindstekrav til opdræt, hold og pasning af dyr. Når det drejer sig om landbrugs- og forsøgsdyr, har der været meget fokus på lovgivningens rolle, og der er gjort mange bestræbelser på at sammenligne og harmonisere dyrevelfærdslovgivning på tværs af lande. Derimod har der indtil nu været meget mindre opmærksomhed på lovgivningens rolle, når det drejer sig om at sikre familiedyrenes velfærd. Det vil forskerne forsøge at rette op på med denne artikel, hvor de ser på lovgivning vedrørende hold af hund med fokus på dyrevelfærd i 11 lande. Artiklen skal tjene til at skabe overblik over ligheder og forskelle i reguleringen mellem de forskellige lande og delstater ultimo 2020.
Læs den fulde artikel fra dvt.dd.dk her.
Alle kilder i artiklen og en del uddybende dokumentation kan findes i et bilag til denne artikel, ”Tabeller over lovgivning vedrørende opdræt og hold af familiehunde på tværs af 11 lande”, IFRO Dokumentation 2021/3, der kan tilgås på www.ifro.ku.dk.
Direkte link til dokumentationen er her.
Deltagere i projektet
Interne
Navn | Titel | Telefon | |
---|---|---|---|
Björn Forkman | Professor | +4535333581 | |
Iben Meyer | Adjunkt | +4523983879 | |
Peter Sandøe | Sektionsleder | +4535333059 | |
Søren Saxmose Nielsen | Professor | +4535333096 |
Formalia
Projekt: Regler og praksis vedrørende hunde på tværs af lande
Periode: 1. januar 2020 til 31. december 2020
Projektet er støttet af Videncenter for Dyrevelfærd, Miljø- og Fødevareministeriet, og gennemføres i samarbejde med Center for Forskning i Familiedyrs Velfærd