Brachycephalt syndrom hos Fransk Bulldog
Kraniekonformitet, fysisk kapacitet og genetisk variation hos Franske Bulldogs i Danmark. Franske Bulldogs har en række gode egenskaber, som gør, at de i mange hjem er højtelskede familiemedlemmer. Desværre har racen også nogle helbredsmæssige udfordringer – udfordringer, vi alle ønsker at løse, så de Franske Bulldogs også i fremtiden kan udfylde hjerterum og skabe glæde.

Dette veterinære specialeprojekt er støttet af Dansk Kennel Klub og er samtidig en del af et større nordisk projektsamarbejde om kortsnudesyndrom hos Fransk Bulldog, Engelsk Bulldog, Boston Terrier og Mops. Dette studie koncentrerer sig om de Franske Bulldogs i Danmark og har til formål at vurdere, om der er behov og mulighed for avlsmæssigt at reducere forekomsten af kortsnudesyndrom hos denne race.
For at vurdere dette, undersøges følgende:
- Den kliniske forekomst af kortsnudesyndrom hos Franske Bulldogs i Danmark
- Den genetiske variation blandt danske hunde af racen Fransk Bulldog
- Om der er forskel mellem resultater fra stambogsførte og ikke-stambogsførte hunde
De deltagende hunde får lavet kliniske undersøgelser før og efter en submaximal motionstest (6-minutters gå-test), opmålt kranium, hals, skulderhøjde samt vurderet næsebor og huld. Derudover bliver der fortaget mundsvab til undersøgelse af variation i arvemateriale.
Tilmelding til Eva-Marie og Line på boas.vetschool@gmail.com
I de senere år har bulldogs og andre kortsnudede hunderacer med deres elskelige karaktertræk samt deres venlige og rolige gemyt vundet indpas som familiehund. Desværre tyder forskningen på, at der er højere forekomst af arvelige sygdomme hos, blandt andet, bulldogs (Hansen & Eriksen 2013). Den øgede popularitet og efterspørgsel efter de kortsnudede racer har derfor affødt en debat om deres sundhed og velfærd - en debat, der naturligt afstedkommer et behov for forskningsbaseret viden på området, med henblik på at kortlægge sygdomsforekomst, men også i forhold til at vurdere de avlsmæssige muligheder, der er for at reducere sygdomsforekomsten og kontinuerligt optimere sundheden.
De kortsnudede hunde er i mange hjem højtelskede familiemedlemmer, da de besidder adskillelige kvaliteter og gode egenskaber i rollen som familiehund. Det er derfor i alles interesse at sikre disse hunde et godt helbred, så de også i fremtiden kan udfylde hjerterum og skabe glæde. Dette veterinære specialeprojekt er en del af et større Nordisk projektsamarbejde omhandlende kortsnudesyndrom, kraniekonformitet og genetisk variation hos racerne Fransk Bulldog, Engelsk Bulldog, Boston Terrier og Mops. Projektet har til formål at vurdere, hvor vidt der genetisk og sundhedsmæssigt er mulighed for at øge sundheden blandt disse racer. Desuden ønskes en bestemmelse af de kliniske parametre og morfologiske karakteristika, som kan benyttes til at udvælge de hunde, der gennem avl, vil kunne bidrage positivt til sundheden i racen. Udvælgelsen af sunde hunde skal foregå ved undersøgelser af morfologiske og kliniske parametre, der kan tjene som udtryk underliggende genetiske faktorer.
Et pilotstudie
Dette specialeprojekt er udformet som et pilotstudie for dette større nordiske projektsamarbejde og har fokus på Fransk Bulldogs. Det ultimative mål er her at vurdere, hvor vidt der er behov- og mulighed for avlsmæssigt at reducere forekomst og grad af kortsnudesyndrom hos de Franske Bulldogs i Danmark uden, at der skabes en genetisk flaskehals. Denne vurdering foretages på baggrund af en undersøgelse og sammenligning af forekomst af kortsnudesyndrom og genetisk variation hos stambogsførte og ikke-stambogsførte Franske Bulldogs i Danmark.
Projektet er derfor inddelt i 3 dele:
- Undersøgelse af fænotypisk forekomst af kortsnudesyndrom blandt de involverede hunde ved at udføre kliniske undersøgelser før og efter en submaximal motionstest (6-minutters gå-test). Derudover foretages opmåling af kranium, hals, skulderhøjde, og der sker en vurdering af huld og smalle næsebor.
- Undersøgelse af genetisk variation mellem hundene ved at udtage mundsvab til udarbejdelse af DNA-profiler for hver enkelt hund.
- Sammenligning af ovenstående resultater mellem stambogsførte og ikke-stambogsførte hunde.
Tidligere studier
Der findes flere studier, der har belyst denne problemstilling. Blandt andet har et studie af Packer et al. i 2015 fundet en sammenhæng mellem hundenes kraniekonformitet og graden af øvre luftvejsproblemer. Hunde, der havde en snudelængde, der var længere end halvdelen af kraniets længde, havde ingen tegn på øvre luftvejs-problemer relateret til kortsnudesyndrom.
Et finsk studie fra 2017 har desuden også undersøgt anvendeligheden af en 6-minutters gå-test. I dette studie fandt forskerne, at denne test kunne benyttes til at vurdere graden af brachycephalt syndrom hos Engelske Bulldogs (Lilja-Maula et al. 2017).
Undersøgelsen af den genetiske diversitet, er blevet udført på Engelske Bulldogs i et amerikansk studie af Pedersen et al. (2016). Her var resultaterne noget nedslående, da det viste sig, at den genetiske diversitet hos de Engelske Bulldogs var lav. De vurderede på baggrund af deres resultater, at det er tvivlsomt, om der er nok genetisk diversitet til at kunne selektere for gode egenskaber inden for racen. Dette håber vi selvfølgelig ikke er tilfældet hos de Franske Bulldogs i Danmark!
Referencer
Hansen, I.K., Eriksen, T., 2013: Brachycephalt syndrom hos hund, definition og behandling. Dansk Veterinær Tidsskrift, 12, 15-19.
Lilja-Maula, L., Lappalainen, A.K., Hyytiäinen, H.K., Kuusela, E., Kaimio, M., Schildt, K., Mölsä, S., Morelius, M., Rajamäki, M.M., 2017: Comparison of submaximal exercise test results and severity of brachycephalic obstructive airway syndrome in English bulldogs. The Veterinary Journal, 219, 22–26.
Packer, R.M.A., Hendricks, A., Tivers, M.S., Burn, C., 2015: Impact of facial conformation on canine health: Brachycephalic obstructive airway syndrome. PLoS ONE, 10, e0137496.
Pedersen, N.C., Pooch, A.S., Liu, H., 2016: A genetic assessment of the English Bulldog. Canine Genetics and Epidemiology, 3:6. DOI 10.1186
Deltagende hunde
I projektet deltager Franske Bulldogs både med og uden stamtavle. De er i alderen 1-5 år og må ikke have været opereret i de øvre luftveje. De må ikke have lidelser i bevægeapparatet, hjertesygdomme eller problemer med nedre luftveje ligesom de heller ikke må have modtaget nogle former for lægemidler, der kan påvirke præstation og resultater i projektet (fx smertestillende, kløestillende eller inhalationsmedicin).
50 hunde forventes at deltage i projektet – 25 Franske Bulldogs med stamtavle og 25 uden.
Undersøgelser
For at undersøge forekomsten af kortsnudesyndrom får hundene lavet opmålinger af deres kranium og hals ligesom graden af forsnævring af næsebor vurderes. Der gives en karakter fra 1-4 hvoraf karakteren 1 gives ved næsebor, der er mest forsnævrede. Hundene bliver vejet og får vurderes deres body condition score på en scala fra 1-9 med en idealscore på 4-5. Hundene skal ligeledes igennem en lille fysisk test, hvor afstanden, hundene kan gå i eget, komfortabelt, tempo på 6 minutter, måles. Der bliver lavet kliniske undersøgelser med fokus på hjerte, kredsløb og vejrtrækning før og efter testen samt hvert 5. minut i restitutionsperioden på i alt 15 minutter. De kliniske undersøgelser indbefatter blandt andet vurdering af puls, vejrtrækning, iltmætning i blodet, samt evt. lyd fra øvre luftveje.
For at bestemme den genetiske variation i racen udtages der ligeledes et mundsvab til udarbejdelse af DNA-profil for hver af hundene. DNA-profilen udarbejdes ved hjælp af nogle små markører, såkaldte mikrosatelitter, der ligger fordelt rundt i DNA’et, og som kommer i mange forskellige udgaver. Alle hunde har en forskellig sammensætning af disse, men der vil være et vist sammenfald hos hunde af samme race. Ved at undersøge graden af sammenfald samt variation i udgaverne af disse markører, er det muligt at vurdere om den genetiske variation er tilstrækkelig stor til at avle mod sundere hunde uden at risikere at skabe indavl i populationen.
Tidsramme
Indeværende projektet løber over forår/sommer 2018. Rekruttering af hunde opstartes i marts 2018 og undersøgelserne forventes gennemført i april 2018, hvorefter databehandling påbegyndes.
Bør fødevareminister Mogens Jensen gribe ind over for avlen af franske bulldogs?
Peter Sandøe, professor i bioetik ved Københavns Universitet og leder af Dansk Center for Forskning i Familiedyrs Velfærd, og Merete Fredholm, professor i husdyrgenetik ved Københavns Universitet har skrevet et debatindlæg bragt i Weekendavisen fredag den 7. februar 2020.
Du kan læse debatindlægget her: Bør fødevareminister Mogens Jensen gribe ind over for avlen af franske bulldogs?
Breeding French bulldogs so that they breathe well—A long way to go
Af E.-M. Ravn-Mølby, L. Sindahl, S. S. Nielsen, C. S. Bruun, P. Sandøe & M. Fredholm (2019)
PLOS ONE. PLOS
Abstract
Brachycephalic syndrome (BS) is a pathophysiological disorder caused by excessive soft tissue within the upper airways of short-nosed dog breeds, causing obstruction of the nasal, pharyngeal and laryngeal lumen, resulting in severe respiratory distress. As the prevalence of BS appears to be high among some of the affected breeds, there is an urgent need for breeding efforts to improve the health status of those dogs. In the present study, we evaluated correlations between morphometric and other phenotypic characteristics and BS in a population of 69 French bulldogs from Denmark to identify parameters that could serve as a basis for breeding against BS. Furthermore, the genetic variation was monitored to determine whether it would be possible to breed based on these characteristics without simultaneously causing a critical reduction in genetic variation. Six phenotypic characteristics were correlated with the Brachycephalic Syndrome Functional (BSF) score. Among the morphometric risk factors, nostril stenosis (NS) and neck girth (NG) had the highest impact on the BSF score, accounting for 32% and 4% of the variation, respectively. The genetic variation in the population was comparable to other pure breeds, i.e. estimated and observed heterozygosity was 0.60 and the average inbreeding coefficient was 0.01. If only dogs with Grades 1 and 2 NS (no or only mild NS) were selected for breeding the mean BSF score would be reduced significantly. However, it would result in the exclusion of 81% of the population for breeding and this is not prudent. Excluding only dogs with severe stenosis (Grade 4) would exclude 50% of the population without any adverse impact on genetic variation within the population. Although exclusion of dogs with Grade 4 would result in an apparent reduction in the mean BSF score, this reduction is not significant. As NS accounts for 32% of the variation in BSF score, a possible long term strategy to reduce the prevalence of the BS in French bulldogs would seem to be a selection scheme that first excluded dogs with the most severe NS from breeding, gradually moving towards selecting dogs with lower NS grades. According to our findings there is no viable short term solution for reducing the prevalence of BS in the French bulldog population.
Du kan læse artiklen (på engelsk) her: Breeding French bulldogs so that they breathe well - A long way to go (pdf)
Formalia
Projekt: Brachycephalt syndrom hos fransk bulldog
Periode: 1. februar 2018 - 31. august 2018
'Brachycephalt syndrom hos fransk bulldog' har modtaget 17.000 kr. fra Dansk Kennel Klub
Kontakt
Projektleder Merete Fredholm, Professor i husdyrsgenetik.