Avl for forbedret velfærd hos racehunde
Det overordnede formål med projektet er at forebygge avlsbetingede velfærdsproblemer hos racehunde. Dette søges opnået ved at undersøge mulighederne for at etablere et sygdomsregister samt at undersøge hvilke holdninger og forventninger, hvalpekøbere har.

Det overordnede formål med projektet er at muliggøre forebyggelse af avlsbetingede velfærdsproblemer hos racehunde.
Dette søges opnået ved at forfølge to delmål:
- At undersøge mulighederne for at etablere et system, hvor smådyrspraktiserende dyrlæger i Danmark registrerer sygdomsforekomst hos hunde og deler de registrerede oplysninger med danske forskningsinstitutioner. Implementering af et sådant system hos en væsentlig andel af danske dyrehospitaler og -klinikker vil skabe grundlag for at følge udviklingen af avlsbetingede velfærdsproblemer hos racehunde og for at iværksætte initiativer til at forebygge disse.
- At undersøge hvilke holdninger og forventninger hos hvalpekøberne, der skaber grobund for avl af hunde med ekstreme træk og deraf følgende øget sygdomsforekomst, fx avl af hunde med meget korte snuder. Undersøgelsen skal skabe grundlag for valg af virkemidler, der kan tjene til at mindske problemerne for sådanne hunde.
Avlsrelaterede velfærdsproblemer hos racehunde
Der findes allerede en omfattende videnskabelig dokumentation for sammenhængen mellem avl af racehunde og forekomsten af forskellige sygdomme, der ikke alene påvirker livslængden hos de berørte hunde, men også har dramatiske konsekvenser for deres velfærd. De avlsrelaterede velfærdsproblemer kan inddeles i tre kategorier:
- problemer relateret til avl for ekstreme karaktertræk, såkaldt overtypning
- øget forekomst af arvelige sygdomme, som ikke er direkte relateret til de avlsmål der sættes for racerne
- øget forekomst af adfærdsproblemer, der har en høj grad af arvbarhed
Flere tiltag har været forsøgt både internationalt og nationalt for at vende udviklingen af avlsrelaterede problemer hos racehunde, men ingen tiltag har haft markant effekt indtil nu. I 2010 nedsatte den daværende justitsminister en arbejdsgruppe vedrørende avl af dyr, der blandt andet skulle se på avlsrelaterede velfærdsproblemer hos hunde. Arbejdsgruppens rapport (pdf) udkom i 2013 og peger på en række velfærdsmæssige problemstillinger hos hunde som følge af selektiv avl.
I december 2013 bevilligede Videncenter for Dyrevelfærd (VID) penge til forskningsprojektet 'Avl for forbedret velfærd hos racehunde', der skal undersøge mulighederne for at forebygge avlsrelaterede velfærdsproblemer hos hunde.
Fælles diagnoseregister
I modsætning til hvad der gælder for landbrugsdyrene, foregår der idag ikke nogen systematisk registrering af sygdomsforekomsten hos hund. De praktiserende smådyrs dyrlæger fører journaler på alle deres patienter, men oplysninger om, hvad hundene fejler bliver ikke samlet i et fælles register, og det er yderst vanskeligt at trække informationer ud af journalsystemerne om forekomsten af forskellige sygdomme eller antallet af hunde opereret for bestemte lidelser. Hvis man ønsker at forbedre velfærden hos racehunde i Danmark, er den manglende viden om sygdomsforekomst problematisk. Dels er det utroligt svært at estimere forekomsten af en bestemt lidelse på landsplan og dermed udtale sig om, hvad racehundene typisk fejler, dels er det umuligt at foretage en vurdering af den helbredsmæssige effekt af forskellige avlsmæssige tiltag. Problemstillingen er forsøgt adresseret flere steder i udlandet. Sverige har en høj grad af forsikrede dyr, og via data fra forsikringsselskabet Agria, har det her været muligt at danne sig et billede af sygdomsforekomsten hos forskellige dyrearter. I Storbritannien har man oprettet ”VetCompass”, som er et system til opsamling af sygdomsdata i forbindelse med dyrlægernes daglige journalisering. VetCompass systemet benyttes også i Australien, og der er planer om at implementere det i Spanien, Tyskland og New Zealand. Endelig er der pt. igangsat et samarbejde mellem den norske og svenske dyrlægeforening om at udvikle et fælles nordisk system til sygdomsregistrering.
Større viden om hundekøberes motivationer
Det er klart at stambogsførende organisationer, udstillingsdommere og opdrættere har et stort ansvar, når det handler om at vende udviklingen af velfærdsproblemer relateret til selektiv avl hos racehunde. Der er dog det problem at udbuddet af racehunde i stigende grad kommer fra danske og udenlandske avlere, som ikke stambogsfører deres dyr, og som derfor ikke behøver at rette ind i forhold til krav fra raceklubber og centrale avlsorganisationer. Det er altså nødvendigt ikke kun at se på udbuddet af racehunde, men også på efterspørgslen.
Med hensyn til at forstå, hvad der får potentielle hundeejere til at efterspørge hunderacer med ekstreme træk, er der endnu ikke foretaget megen forskning. For hunderacer med brachycephale træk, er der meget der tyder på, at de store, flade hoveder og de store runde øjne, får hundeansigtet til at minde om en menneskebabys ansigt og at dette virker tiltrækkende på mange mennesker. I et veterinært speciale, baseret på en række interviews med ejere af brachycephale hunde, er det desuden vist at ejere af bulldogs lader til at se snorke- og gryntelyde som normale og charmerende træk ved racen, og ikke som et tegn på vejrtrækningsproblemer.
Større viden om potentielle hvalpekøberes motivationer, holdninger og forventninger er et nødvendigt skridt i retning af at kunne påvirke efterspørgslen på hunderacer med ekstreme træk gennem oplysning og holdningsændring.
Projektet består af to delprojekter, svarende til de to punkter i projektets formålsbeskrivelse
Delprojekt 1: Rapport over mulighederne for et fælles sygdomregistrerings system for familiedyr
Dette delprojekt omfatter et review af eksisterende viden på området, hvor tidligere initiativer til en fælles diagnoseregister, samt initiativer i udlandet og indenfor andre dyrearter vil blive gennemgået.
Herudover vil projektet gennem diaglog med diverse interessentgrupper forsøge at specificere ønsker, krav, muligheder og begrænsninger for et fælles sygdomsregistrerings system. Interessentgrupperne vil blandt andet omfatte Den Danske Dyrlægeforening, praktiserende dyrlæger, Fødevareministeriet, Dansk Kennelklub, dyreforsikringsselskaber og udbydere af elektroniske journalsystemer.
Målet med dette delprojekt er at levere en rapport, der kan anvendes af kommende aktører i forbindelse med udvikling og implementering af et fællse sygdomsregistrerings system for familiedyr.
Delprojekt 2: Kortlægning af potentielle hundeejeres motivationer, holdinger og forventninger
Dette delprojekt omfatter et litteraturreview af eksisterende litteratur om folks motivation for at anskaffe sig bestemte hunderacer, herunder racer med ekstreme karaktertræk.
Med udgangspunkt i dette litteraturreview vil vi udvikle et spørgeskema til hundeejere om deres motivationer for valg af hunderace, deres holdninger til forskellige hunderacer og deres forventninger til den valgte hunderace.
Målet med dette delprojekt er at opnå større viden om, hvad der motiverer folk til at anskaffe sig hunde med ekstreme træk. En sådan viden vil kunne bruges i forbindelse med kampagner og lignende, der skal påvirke efterspørgslen på hunderacer med avlsrelaterede velfærdsproblemer.
Kommunikationsplan
Projektets resultater vil blive fremlagt på både nationale og internationale konferencer, såvel videnskabelige som populærvidenskabelige (fx ”Viden på bordet” der afholdes ca. hvert andet år af Dansk Kennel Klub). Resultaterne vil desuden blive publiceret i internationale tidsskrifter med peer review såvel som i relevante danske tidsskrifter (fx Dansk Veterinær Tidsskrift) og magasiner (fx Dansk Kennelklubs medlemsblad HUNDEN). Endelig vil det være relevant at formidle resultaterne til den internationale hunde organisation FCI (Fédération Cynologique Internationale).
Til projektet er tilknyttet en national arbejdsgruppe af gennemgående personer, der mødes hver anden måned og diskuterer projektets indhold og fremdrift. Herudover er der flere nationale samarbejdspartnere samt en følgegruppe bestående af flere internationale kapaciteter, der vil bidrage til projektet med hver deres ekspertise.
Nationale samarbejdspartnere
- DDD, Sektion vedr. Hund, Kat og Smådyr, formand Karina Ryborg og bestyrelsesmedlem Niels Filtenborg-Barnkob
- Thomas Bøker Lund, adjunkt i fødevaresociologi ved IFRO, Sektion for Forbrug, Regulering og Bioetik
- Bulldog-klubben: formand Charlotte Støckel
International følgegruppe
- James Serpell, professor i Humane Ethics & Animal Welfare, University of Penn. School of Veterinary Medicine, en af verdens førende eksperter vedrørende forholdet mellem mennesker og familiedyr.
- Brenda Bonnett, selvstændig konsulent inden for veterinær epidemiologi og før det lektor ved Ontario Veterinary College, University of Guelph, Canada, international kapacitet i forhold til kortlægning af arvelige lidelser hos hunde.
- Dan O’Neill, Postdoctoral Research Assistant, Department of Veterinary Epidemiology, Economics and Public Health, Royal Veterinary College, UK, grundlægger VetCompass
systemet .
Her kan du læse mere om projektets resultater og se præsentationer fra den offentlige workshop, som blev afholdt den 25. september 2015.
Rapport om sygdomsregister 2015
Rapport af Iben Meyer & Peter Sandøe om mulighederne og udfordringerne ved etableringen af et dansk sygdomsregister for familiedyr
Afsluttende workshop
Præsentationer
- Dr Dan O’Neill: Companion animal disease surveillance using veterinary practice clinical data (pdf)
- Hans Houe: Registre med data relateret til sygdomme hos produktionsdyr (pdf)
- Iben Meyer & Peter Sandøe: Fælles sygdomsregister for familiedyr i Danmark (pdf)
- Niels Filtenborg-Barnkob: Sygdomsregister - SvHKS' tanker & visioner (pdf)
- Pekka Olson: Utveckling av Pyramidion i Norge och Sverige (pdf)
Andre artikler og rapporter
- Artikel om den afholdte workshop, bragt i Dansk Veterinær Tidsskrift, oktober 2015: Workshop om et fremtidigt dansk sygdomsregister for familiedyr (pdf)
- James Serpell - præsentation fra foredraget: Behavior and Behavior Problems in Dogs: What We Can Learn from Internet Surveys (pdf)
- Artikel om forskningsprojektet, bragt i Dansk Veterinær Tidsskrift, august 2014: Avl for forbedret velfærd hos racehunde (pdf)
- Rapport: 2014 Dyrevelfærd i Danmark, juli 2014: Selektiv avl af racehunde og -katte (pdf)
- Artikel om fælles diagnoseregister for familiedyr, bragt i Journalen, maj 2014: Skal det endelig lykkes at etablere et sygdomsregister i Danmark (pdf)
- Artikel om fælles diagnoseregister for familiedyr, bragt i Dansk Veterinær Tidsskrift, maj 2014: Diagnoseregister skal bane vej for bedre velfærd og sundhed hos familiedyrene (pdf)
- Dyreetisk klumme, bragt i tidsskriftet Dyrlægen, februar 2014: Dyrlægejournaler kan belyse velfærd-problemer hos hunde og katte (pdf)
Deltagere i projektet
Interne deltagere
Navn | Titel | Telefon | |
---|---|---|---|
Björn Forkman | Professor | +4535333581 | |
Merete Fredholm | Professor | +4535333074 | |
Merete Holst Nissen | Hospitalschef | +4540473587 | |
Peter Sandøe | Sektionsleder | +4535333059 |
Formalia
Projekt: Avl for forbedret velfærd hos racehunde
Periode: Marts 2014 - juni 2015
'Avl for forbedret velfærd hos racehunde' har modtaget finansiering på 498.040 kr. fra Videncenter for Dyrevelfærd.
Eksterne deltagere:
Navn | Titel | Telefon | |
---|---|---|---|
Iben Meyer | DVM, Ph.d. | +45 302-33879 | |
Helle Friis Proschowsky | Specialkonsulent i DKK | +45 561-88135 | |
Vibeke Knudsen | Tidligere kommunikationskonsulent i DKK |