1. marts 2008

Er det synd for løverne i zoo?

Af Peter Sandøe, professor ved Københavns Universitet

(Trykt i Kristeligt Dagblad 1. marts 2008)

Benytter man lejligheden i det tidlige forår til at gå en tur i Københavns Zoo, vil man, hvis vejret er til det, bl.a. møde en lille flok løver, som ligger i deres indhegning og slikker solskin. For et stresset menneske kan dette være et meget beroligende syn. Man kan næsten blive helt misundelig på de heldige dyr, der bare kan ligge og slikke solskin og ikke skal tænke på madlavning, tøjvask, arbejde og alle de andre ting, som driver os andre rundt i manegen.

Er man så gammel, som jeg er, og har oplevet, hvordan løverne havde det tidligere i Zoo, hvor de dagen lang vandrede frem og tilbage i relativt små bure, så bliver man endnu mere positivt stemt over for de store katte, som ligger der og gasser sig i solen.

Så melder tanken sig: Er det ikke grundlæggende det samme problem, som tidligere? Løverne har fået lidt mere plads, og man gør lidt mere for at berige deres liv, men i forhold til det vilde liv på savannen har løverne i Zoo stadig uendelig lidt plads og uendelig lidt at tage sig til.

Det er ikke svært at forestille sig, at livet for nogle løver i naturen har nogle højdepunkter, som ikke nås, når de sidder i en indhegning. Det kan også være, at løven i zoo oplever nogle frustrationer, som vi ikke forstår. Men det er også givet, at løven bag hegnet bliver sparet for mange ubehagelige oplevelser.

Hver morgen, når løven på savannen slår øjnene op, truer en ny dag, hvor den skal kæmpe for, at den selv og de andre i flokken får noget at æde, får vand og ikke bliver sat ud af spillet på grund af sygdomme og skader. Chancen for at slippe mæt og uskadt igennem en ny dag er langt mindre for en løve på savannen end for en løve i zoo.

Ved nærmere eftertanke mener jeg derfor ikke, at det nødvendigvis er synd for løverne i Zoo. Forsøger man på forskellig vis at lægge plusser og minusser sammen ved de to mulige liv er det ikke givet, at resultatet falder ud til fordel for et liv på savannen.

Det betyder ikke, at der ikke skal gøres en ekstra indsats for at berige dyrenes liv i zoologiske haver. Når vi vælger at holde løver, skal vi også sørge, at de får et så godt liv som muligt. Men for dyrenes skyld behøver vi måske ikke at skamme os over, at vi holder dem i zoo, i stedet for at lade dem leve vildt.

Vil det så også være OK, hvis der ikke længere levede løver på savannen, men at der i stedet levede en masse glade løver i dyreparker og i zoologiske haver? Nej, det vil det selvfølgelig ikke. At det vilde liv går videre på savannen er værdifuldt for os. Nogle vil også sige, at det er værdifuldt i sig selv, at der lever løver på savannen. Men ingen af delene har noget at gøre med, hvad der er synd for løverne i zoo.