ViD-konference 2020: Dyrevelfærd og klima

Årets konference i Videncenter for Dyrevelfærd blev afholdt den 5. november 2020 og tog fat på samspillet mellem dyrevelfærden for landbrugsdyrene og en anden af tidens store udfordringer, nemlig at begrænse de menneskeskabte udledninger af drivhusgasser med henblik på at forhindre eller afbøde en truende klimakatastrofe.
Du finder optagelserne fra konferencen nederst på siden.
Siden FNs fødevareorganisation, FAO, i 2006 udgav rapporten Livestock’s Long Shadow, har det været almindeligt kendt, at det menneskelige forbrug af animalske fødevarer er en vigtig medvirkende årsag til klimaforandringerne – og til en række andre problemer for verdens miljø og natur. I rapporten blev det anslået, at husdyrproduktionen er ansvarlig for 18 % af de menneskeskabte udledninger af drivhusgasser med stor forskel mellem husdyrarterne – med kvæg og får som de største og fjerkræ som de mindste syndere per produceret enhed. Senere er tallet justeret en smule ned, men det står fast, at man ikke kommer uden om at se på den store og i global sammenhæng kraftigt voksende husdyrproduktion, når man vil gøre noget i forhold til at modvirke menneskeskabte klimaforandringer.
Rapportens vigtigste anbefaling var, at husdyrproduktionen skulle intensiveres, så ressourcerne blev brugt mere effektivt. Det betyder dyr, som vokser og på anden måde producerer mest muligt med det mindst mulige foderforbrug per produceret enhed, og som holdes under forhold, hvor man effektivt kan udnytte deres gødning. Dermed åbnes der en flanke i forhold til dyrevelfærden, da mange tiltag til fremme af dyrevelfærd peger i den modsatte retning. Fx har der for nylig i dansk og international sammenhæng været initiativer til at erstatte den meget hurtigt voksende ”turbokylling” med en langsommere voksende udgave; men denne ændring vil givetvis skabe et større klimaaftryk per kg produceret kyllingekød.
Denne situation kalder på eftertanke og nye svar, og det er netop formålet med dette møde at lægge op til en sådan eftertanke og forskellige mulige svar, spændende fra såkaldt bæredygtig intensivering af produktionen til en vision om en omlægning af vores forbrug i retning af mindre andel af animalske produkter produceret med større hensyn til dyrevelfærd. Oplæggene på konferencen kommer dels fra forskere, som dokumenterer problemerne og viser, hvad der er teknisk muligt i forhold til at skabe en mere klimavenlig husdyrproduktion. Der vil også være oplæg fra forskellige dele af erhvervet og fra en repræsentant for en dyreværnsorganisation, som har forskellige svar på, hvad der bør gøres.
Ordstyrer: Peter Sandøe, Københavns Universitet
Efter hvert indlæg vil der være afsat tid til spørgsmål og kommentarer fra salen.
09:00 Velkomst, introduktion og tjek af det tekniske |
09:30 Præsentation af konferencen og dens problemstilling: Hvordan forenes hensyn til dyrevelfærd med krav om mere klimavenlig husdyrproduktion? Peter Sandøe, Københavns Universitet |
09:45 Animal Welfare and Sustainability, friends or foes? Alistair Lawrence, Edinburgh University |
10:30 Hvad er effekten på klimaet af forskellige former for husdyrproduktion? Hvordan klarer forskellige former for svineproduktion sig? Troels Kristensen, Aarhus Universitet |
11:00 Pause |
11:15 Metoder til at mindske malkekvægproduktionens klimabelastning? Hvor langt kan vi nå i dag og i fremtiden? Peter Lund, Aarhus Universitet |
11:45 Dilemmaet mellem klima og dyrevelfærd belyst ud fra eksemplet slagtekyllingeproduktion Anja Brinch Riber, Aarhus Universitet |
12:15 Forbrugernes syn på henholdsvis dyrevelfærd og klima og hvordan de vægter i forhold til hinanden Tove Christensen, Københavns Universitet |
12:45 Pause |
13:15 Hvilke synergier og dilemmaer er der mellem klimapåvirkning, dyrevelfærd og den økologiske tankegang? Sybille Kyed, Økologisk Landsforening |
13:35 Hvordan ser en repræsentant for dansk svineproduktion på eventuelle konflikter mellem klima og velfærd? Konkrete veje frem Christian Fink Hansen, SEGES Svineproduktion |
13.55 Hvordan ser en repræsentant for dansk mejeriproduktion på eventuelle konflikter mellem klima og velfærd? Konkrete veje frem Peter Stamp Enemark, Arla |
14.15 Pause |
14.30 Hvordan ser Dyrenes Beskyttelse på eventuelle konflikter mellem klima og velfærd? Hvad skal være vejen frem? Pernille Fraas Johnsen, Dyrenes beskyttelse |
14.50 Paneldebat og diskussion med salen |
15.50 Afslutning |
Præsentation af konferencen og dens problemstilling – Peter Sandøe, Københavns Universitet
Animal Welfare and Sustainability, friends or foes? – Alistair Lawrence, Edinburgh University
Hvad er effekten på klimaet af forskellige former for husdyrproduktion? Hvordan klarer forskellige former for svineproduktion sig? – Troels Kristensen, Aarhus Universitet
Metoder til at mindske malkekvægproduktionens klimabelastning? Hvor langt kan vi nå i dag og i fremtiden? – Peter Lund. Aarhus Universitet
Dilemmaet mellem klima og dyrevelfærd belyst ud fra eksemplet slagtekyllingeproduktion – Anja Brinch Riber, Aarhus Universitet
Forbrugernes syn på henholdsvis dyrevelfærd og klima og hvordan de vægter i forhold til hinanden – Tove Christensen, Københavns Universitet
Hvilke synergier og dilemmaer er der mellem klimapåvirkning, dyrevelfærd og den økologiske tankegang? – Sybille Kyed, Økologisk Landsforening
Hvordan ser en repræsentant for dansk svineproduktion på eventuelle konflikter mellem klima og velfærd? Konkrete veje frem – Christian Fink Hansen, SEGES Svineproduktion
Hvordan ser en repræsentant for dansk svineproduktion på eventuelle konflikter mellem klima og velfærd? Konkrete veje frem – Peter Stamp Enemark, Arla
Professor Peter Sandøe
pes@sund.ku.dk
+45 21 49 72 92